Hlavní obsah

Arcibiskup je po sexuálním skandálu v domácím vězení

Foto: AP, AP

Wilson byl usvědčen z krytí jiného kněze, kterého odsoudili ze zneužití devíti dětí.

Reklama

Australského arcibiskupa Philipa Wilsona čekal po usvědčení z krytí sexuálního zneužívání dětí roční pobyt ve vězení, kterému se však podle médií na poslední chvíli vyhnul kvůli zdravotním komplikacím. Trest si tak má odpykat doma.

Článek

Bývalý australský arcibiskup Philip Wilson, který byl odsouzen k odnětí svobody na jeden rok za to, že kryl sexuální zneužívání dětí jiným duchovním, skončil v úterý v domácím vězení. Podle australských médií se tak na poslední chvíli vyhnul pobytu v normální věznici. Jako důvod uvedla zdravotní komplikace sedmašedesátiletého kněze.

Australský soud uznal v květnu Wilsona vinným, že kryl závažný trestný čin jiného člena církve. Šlo o kněze Jamese Fletchera, který děti zneužíval v 70. letech. Roku 2004 byl ze zneužití devíti dětí usvědčen a odsouzen k osmiletému vězení, ve kterém roce 2006 zemřel.

Wilson tvrdil, že o činech dotyčného kněze nevěděl, soud ale uvěřil svědkovi, který tvrdil opak.

Počátkem července byl arcibiskup odsouzen k dvanácti měsícům vězení s tím, že bude moci o podmínečné prominutí zbytku trestu požádat po půl roce od jeho nastoupení. Koncem července pak rezignoval na svou funkci.

Římskokatolickou církví v posledních letech zmítají skandály spojené se sexuálním zneužíváním dětí ve více zemích. Papež František opakovaně vyzývá k přísnému potrestání těch, kteří se dopustí sexuálního zneužívání nezletilců. Hlava církve vydala také dekret umožňující odvolávání biskupů, kteří nebudou rázně řešit případy sexuálního zneužívání nezletilých katolickými kněžími.

V červenci František přijal rezignaci amerického kardinála Theodora McCarricka, jednoho z předních představitelů katolické církve v USA.

Rovněž bývalý washingtonský arcibiskup čelí obvinění ze sexuálního zneužívání dětí a mladých mužů.

Reklama

Doporučované