Hlavní obsah

Arcibiskupskému vínu loni pomohly s odbytem e-shop i církev

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

S loňským odbytem vín pomohly společnosti Arcibiskupské zámecké víno Kroměříž e-shop a nová vinárna a kavárna v kroměřížském zámku. Meziročně firma zaznamenala také vyšší poptávku ze strany církve.

Článek

Pandemii onemocnění covid-19 a jejímu vlivu na ekonomiku se společnosti podařilo přizpůsobit. „Téměř úplně nám vypadl segment, na který koronavirová pandemie dopadla nejhůř, a to jsou hotely a restaurace. Nepomohlo tomu ani prázdninové dvouměsíční okýnko, kdy už jsme doufali, že se to začne vracet do normálu. Na druhou stranu my jsme okamžitě v první vlně začali pracovat na optimalizaci e-shopu a směřovali jsme se na tento prostor,“ uvedl generální ředitel Karel Smetana.

Firmu podle něj loni podržely svými objednávkami i církevní prodejny, farnosti a olomoucké arcibiskupství. Vliv na odbyt vín mělo i otevření vinárny a kavárny v kroměřížském zámku, který je památkou UNESCO, a hojně jej tedy navštěvují turisté. Meziročně nižší, ale pořád významný prodej loni společnost zaznamenala též ve svých podnikových prodejnách, které má v Olomouci a Kroměříži. „Zejména v Kroměříži jsme měli přes prázdniny období, kdy tam přijeli turisté, zajímali se o víno, degustace i jeho nákup,“ řekl Smetana.

V minulosti podle něj připadala až polovina prodejů firmy na podnikové prodejny, zhruba čtvrtina na hotely a restaurace a čtvrtina na církev. Loni jich podle Smetany zajistily prodejny více než třetinu, necelou třetinu církev, zbývající část vycházela na e-shop, kavárnu a vinárnu na zámku a poměrně malé procento na stravovací a ubytovací služby. „Hospodářsky to pro nás vychází plus mínus stejně. Rozdíl je v segmentech,“ řekl Smetana. Za rok 2018 zaznamenalo Arcibiskupské zámecké víno Kroměříž tržby přes 8,1 milionu korun a ztrátu asi 2,1 milionu korun, hospodářské výsledky za léta 2019 a 2020 podnik dosud ve Sbírce listin nezveřejnil.

Společnost loni ze své vinice v Hluku na Uherskohradišťsku sklidila okolo 50 tun hroznů, dalších asi 40 tun nakoupila. Vyrobila z nich okolo 55.000 litrů vína. Z loňské úrody letos firma dodá na trh 14 druhů vín, většina jich je mešních. Mešní víno musí mít minimálně 20 stupňů cukernatosti při sběru. „Cukernatost byla loni meziročně nižší o dva až tři stupně. Sklízelo se později. Srážky dozrávajícím hroznům nesvědčily. Nebudou proto výběry, spíš jsou to kabinety a pozdní sběry,“ řekl výrobní ředitel podniku Michal Výstup. Lahvování vín chystá firma na březen.

Reklama

Doporučované