Hlavní obsah

Arcidiecézní charita Olomouc vyslala na Ukrajinu pět tun materiální pomoci

Foto: Getty Images

Olomouc.

Reklama

Téměř pět tun materiální pomoci vypravila dnes Arcidiecézní charita v Olomouci (ACHO) na zhruba 800 kilometrů dlouhou cestu do ukrajinské Kolomyji.

Článek

„Kamion byl naložen především zdravotnickými potřebami, ale i oblečením pro děti i dospělé. Materiál bude distribuován do oblastních nemocnic i přímo potřebným lidem. Materiální pomoc vysílá ACHO na Ukrajinu pravidelně jednou ročně kromě loňska, kdy cestu zásilce zkřížila řada opatření kvůli pandemii koronaviru,“ řekla mluvčí ACHO Dagmar Jurčíková.

„Tak jako v minulých letech posíláme na Ukrajinu zejména zdravotnický materiál. Porodní lůžka, která zajistí větší komfort a bezpečí pro rodičky, CombiSety jejichž obsahem jsou základní pomůcky pro ambulantní vyšetření pacientů, nebo pleny pro imobilní pacienty a další potřebné vybavení,“ uvedla mluvčí ACHO. Oblastním nemocnicím a místním lidem zásilku rozdělí tamní charita. „Součástí zásilky je také zubařské křeslo a rentgenové zařízení pro stomatologickou ordinaci v Ternopilu,“ doplnila mluvčí.

Do materiální pomoci určené potřebným na Ukrajině přispěla například lůžky a dalším zdravotnickým materiálem Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně, dvě firmy dodaly pracovní obuv a z Centra materiální pomoci Charity Olomouc náklad doplnily oděvy pro děti i dospělé. „Ukrajina se dlouhodobě potýká s nedostatečnou dostupností zdravotní péče. Chybí zde systém všeobecného zdravotního pojištění a dobrovolné zdravotní pojištění si může dovolit jen malá část lidí. Většina zdravotní péče je přímo hrazena pacienty a ti si vzhledem k vysoké nezaměstnanosti a celkově nízké životní úrovni v mnoha případech tuto péči nemohou dovolit,“ uvedla Jurčíková. Dodala, že současná pandemická krize situaci ještě zhoršuje.

ACHO pomáhá na Ukrajině dlouhodobě, a to nejen materiálně, ale i finančními příspěvky na řadu projektů, které mají přispět k soběstačnosti při zajištění potravinové pomoci sociálně slabým lidem. Nedávno přispěla například charitě v ukrajinském Ternopilu na nákup mořičky osiva, která zvýší efektivitu pěstování plodin. V minulosti se podílela ACHO také na vybudování moštáren, na vzniku charitních jídelen a přispěla na vznik Borůvkové farmy v Bortnykách. Na Ukrajině pomáhala i v souvislosti s válečným konfliktem. ACHO také každoročně pořádá i sbírku Vánoční balíček pro ukrajinské sirotky, tímto způsobem již lidé z celé republiky obdarovali více než 3000 dětí.

Reklama

Doporučované