Hlavní obsah

Areál Hanáckého muzea v Příkazích se rozrůstá o 500 let starou stodolu

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Areál Hanáckého muzea v přírodě v Příkazích na Olomoucku se rozrůstá o nový objekt, unikátní téměř 500 let starou roubenou stodolu, která dosud stála ve Skaličce na Hranicku.

Článek

„Na jejím přesunu a montáži pracují v těchto dnech odborníci, náročný transport přijde na 4,4 miliony korun,“ informovala Petra Valíčková z Národního muzea v přírodě, pod které skanzen spadá. O přesunu stodoly ze Skaličky bylo rozhodnuto před dvěma lety, jedním z důvodů byla i záchrana unikátní památky.

„Na příkladu stodoly ze Skaličky budeme moci návštěvníkům ukázat, jak vypadaly dřevěné stavby na Hané před masivním rozvojem hliněné architektury,“ uvedl vedoucí Hanáckého muzea v přírodě Petr Vodešil.

Stodola byla rozebrána ve Skaličce loni na podzim, její části prošly odborným restaurátorským, konzervačním a tesařským zásahem, aby se obnovila stabilita objektu a prvky ze 16. století nebyly dále poškozovány povětrnostními podmínkami. „Některé části původních prvků byly nahrazeny kopiemi a byly vyrobeny také potřebné kovářské prvky. Zároveň byly v původních profilech připraveny i potřebné ručně tesané trámy a zejména mohutné štípané prvky roubení,“ doplnil Vodešil.

Roubená stodola stála původně za selskou usedlostí čp. 3 ve Skaličce u Hranic. Unikátní je podle odborníků datování dřevěných prvků této stodoly z doby kolem roku 1560 pomocí dendrochronologie, což řadí stodolu k nejstarším dřevěným objektům na území České republiky. Další zajímavostí je roubená konstrukce, která není sestavena z klasických tesaných trámů, ale z mohutných kuláčů o průměru kolem 50 centimetrů rozštípnutých na poloviny. Jeden kmen tak byl po rozštípnutí použit ve dvou stěnách.

Přesun stodoly je dlouhodobě největší investicí v Hanáckém muzeu v přírodě v Příkazích. Převážnou část nákladů hradí dotace zřizovatele, ministerstva kultury. Práce by měly skončit na konci října, doplnili zástupci Národního muzea v přírodě. Pro návštěvníky muzea bude stodola slavnostně zpřístupněna na začátku nové návštěvnické sezony, v květnu 2022, stojí na stránkách muzea https://www.nmvp.cz/prikazy.

Soubor staveb lidové architektury známý též jako Hanácký skanzen je jedinečným souborem hliněného lidového stavitelství z Hané, kterou představují zejména čtyři špaletové stodoly z první poloviny 19. století a kompletní hanácký statek s obytnou a hospodářskou částí z roku 1875. Na ně navazují zahrady se starými ovocnými stromy. Stavby v areálu jsou nemovitými kulturními památkami, jsou vybaveny venkovským mobiliářem z let 1799 až 1950.

Reklama

Související témata:

Doporučované