Hlavní obsah

Areály v Peci a ve Velké Úpě se nepropojí. Investice v Krkonoších zastavili kvůli policejnímu vyšetřování

Kvůli policejnímu zátahu na radnici v Peci pod Sněžkou, který zastavil veškeré investice ve městě, stopl část svých investic i tamní soukromý lyžařský areál. Propojení areálů v Peci a Velké Úpě za čtvrt miliardy mělo být navázané na parkovací dům ve Velké Úpě, který nevznikne.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Provozovatel lyžařského areálu v Peci pod Sněžkou stopl plánovanou čtvrtmiliardovou investici do propojení areálu v Peci s tím ve Velké Úpě. Jde o následek policejního vyšetřování, které zastavilo některé investiční projekty, včetně parkovacího domu, na němž bylo propojení areálů závislé.

Článek

Kvůli říjnovému policejnímu zásahu v Peci pod Sněžkou se v krkonošském horském středisku zastavují investice. A to nejen ty, které plánovala radnice, ale i ty soukromého vlastníka tamního lyžařského centra. Na situaci, která vykrystalizovala při ustavujícím zasedání zastupitelstva v Peci pod Sněžkou, upozornila Česká tisková kancelář.

„Naše firma se nerozhodla pozastavit kompletně všechny investice v Peci pod Sněžkou, ale investice směřující k propojení mezi Javorem a Velkou Úpou a vztahující se k územnímu plánu,“ uvedl Petr Hynek, ředitel SkiResortu Černá hora – Pec, který provozuje firma MegaPlus podnikatele Richarda Kirniga.

Propojení obou areálů totiž bylo navázané na plánované parkovací domy v Peci pod Sněžkou a sousední Velké Úpě, která pod Pec spadá. I kvůli policejnímu zásahu z 23. října tohoto roku radnice pozastavila stavbu parkovacího domu ve Velké Úpě, který měl pojmout 350 automobilů. „Ten parkovací dům byl přímo navázaný na lanovkové propojení Pece a Velké Úpy, aby se vyřešil nedostatek parkovacích míst. Pokud se nevyřeší parkovací situace v Peci, je nemyslitelné, aby naše společnost investovala čtvrt miliardy do tří lanovek a dvou sjezdovek,“ vysvětlil Hynek, podle nějž měli ve Velké Úpě být odstavování zejména jednodenní hosté, aby nepřetěžovali už tak vytíženou silnici dál do Pece. V zimní sezoně bývá tato silnice obsypaná auty jednodenních lyžařů, čemuž měl parkovací dům předcházet.

„Město teď musí redukovat svoje investiční záměry, prostě ten plán finanční se musí upravit podle skutečnosti a peněz, které máme; s tím samozřejmě souvisí, že některé projekty budou odloženy a otázkou je, zda budou realizovány, a ty projekty souvisí samozřejmě s rozvojem areálu,“ řekl starosta Pece Alan Tomášek (SNK Sněžka)

Vedle benzinové stanice na okraji Pece pod Sněžkou zatím pokračuje stavba dopravního terminálu, který by měl sloužit jak autobusům, tak pro zaparkování zhruba 450 automobilů.

Podle ČTK bylo trestní oznámení podané už v roce 2015 opozičním sdružením Žijeme Sněžkou, policisté však začali jednat až letos v říjnu, kdy zajišťovali důkazy na několika místech v Krkonoších, mimo jiné i v sídle správy Krkonošského národního parku, na radnici v Peci pod Sněžkou i doma u Alana Tomáška, který byl tento týden popáté zvolen starostou města.

Právě na ustavujícím zasedání, které se uskutečnilo ve středu 14. listopadu, bujely emoce zejména mezi starostou Tomáškem a opozicí. Starosta před zastupiteli a občany prohlásil, aby se obyvatelé města více zajímali o veřejné dění a neposuzovali věci „z hospodských drbů a polopravd“.

K situaci se na webu sdružení Žijeme Sněžkou vyjádřil i zastupitel František Vaněk. „Policie na základě dlouhého vyšetřování (např. dle slov pana starosty několikaleté odposlechy) nabyla přesvědčení, že je páchána závažná trestná činnost. Ctím presumpci neviny, proto nehodlám nikoho obviňovat. Avšak představa, že policie uspořádá akci takových rozměrů, jako tomu bylo 23. října, jen z důvodu, že někdo podal trestní oznámení, je naprosto absurdní. Neumím si představit situaci, kdy takový zásah do chodu města, KRNAPu, případně Mega Plus a soukromí několika dalších osob, schválí soud pro něco zanedbatelného,“ uvedl opoziční zastupitel.

Pec pod Sněžkou, která má přes 600 stálých obyvatel, se v posledních letech výrazně proměnila, a to nejen díky investicím obce, ale i soukromníků. V obci vznikají nové apartmány, roste dopravní terminál a v létě otevřeli herní krajinu Pecka u horní stanice lanové dráhy na Portáškách. Vybudování dřevěných prvků přišlo na 45 milionů korun, z nichž 30 milionů poskytl dotační fond česko-polské spolupráce.

Policisté zatím nikoho neobvinili a dále pokračují ve vyhodnocování zajištěného materiálu.

Reklama

Doporučované