Hlavní obsah

Aréna pro Kometu? Babišův slib nevyšel: Termín ani místo nesedí

Nová aréna pro Kometu? Další Babišův slib vyšel naplano, sportovní stánek v termínu nebude. A také pro něj město vybírá jiné místo, než premiér plánoval.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nová multifunkční aréna pro hokejovou Kometu může stát na výstavišti. Vedle velodromu však vedení města řeší podle zjištění Seznamu také variantu za pavilonem Z. Termín dokončení, slíbený premiérem Andrejem Babišem, je nereálný.

Článek

Když premiér Andrej Babiš loni v květnu přijel na návštěvu do Brna, se zájmem si prohlížel starý cyklistický velodrom. „Takže píšu si 2022,” otáčel se na tehdejšího primátora a spolustraníka Petra Vokřála, když řešili, že právě tam bude stát nová multifunkční aréna pro hokejovou Kometu.

Termín dokončení však nyní není reálný. „Pokud půjde vše dobře a bez problémů, lze halu dokončit někdy v polovině roku 2023,” řekl náměstek brněnské primátorky Petr Hladík, který má sport na starosti.

Stačilo pár měsíců, změna politického vedení v Brně a jiný je nejen termín. Město podle zjištění Seznamu reálně uvažuje také o jiném umístění haly.

Ostatně – fanoušci jsou na veletoče slibů zvyklí. Podle dřívějších vyjádření a plánů politiků měla aréna stát za Lužánkami, v bohunickém kampusu, u řeky Svratky, nebo na výstavišti. Právě místo současného cyklistického velodromu prosazovala minulá Vokřálova koalice. V té současné se zatím opatrně mluví o jiné možnosti.

„Máme dvě varianty. Kromě velodromu je to výstaviště v blízkosti pavilonu Z. Už jsme tuto možnost řešili na představenstvu veletrhů a jeví se jako výhodnější. Stavěli bychom na zelené louce. Nemuseli bychom platit demolici velodromu a arénu dokončíme rychleji,” sdělil předseda představenstva brněnských veletrhů JIří Oliva (ČSSD).

Právě veletrhy jako společnost vlastněná městem se mohou stát jedním z investorů stavby. Loni v listopadu s městem a krajem podepsaly memorandum o společné výstavbě arény. Velkou roli však bude hrát Babišova vláda. „Termín dokončení závisí na splnění příslibu vlády, že projekt zaplatí asi ze 30 až 40 procent. Zbytek doplatíme,” sdělil Hladík.

oVarianta prosazovaná předchozí koalicí byla vzhledem k termínu dokončení okolo let 2022 nebo 2023 komplikovanější. Město by muselo nejdříve zbourat současný velodrom, v Komárově vystavět nový a pak teprve stavět arénu pro Kometu. To vše za dvě miliardy korun. „Projekty na oba stadiony vedle sebe existují dlouho. Není podle mě dobré je spojovat. O velodromu se mluví třicet let. Jsme teď nejblíž uskutečnění, co jsme kdy byli,” řekl místopředseda cyklistického klubu TJ Favorit Brno Luděk Telecký.

Podle něj nemusí nová varianta hokejové arény nutně znamenat oddálení výstavby velodromu. „Že by nové místo pro multifunkční halu znamenalo zastavení projektu nový velodrom, si nemyslím. Místo pro republikově unikátní velodrom na Hněvkovského zůstává. Když to nebude za rok, za dva, může to být za pět. Nechceme na město tlačit nesmyslně. Chodit na radnici a klepat na krokodýla, ať nám postaví velodrom, mi přijde zbytečné,” dodal Telecký.

Hladík však odmítl, že by se město nového velodromu chtělo vzdát. „Rozhodně ne, je to priorita,” zdůraznil.

Cyklisti s městem stále řeší vypořádání majetku. Ať už se bude starý velodrom v areálu výstaviště bourat dřív či později, ovál i s přilehlými budovami patří Favoritu, pozemky jsou výstaviště. Cyklistický klub požaduje za opuštění místa vyrovnání. „Na stole jsou dvě možnosti. Že by část nového velodromu patřila klubu, anebo bychom se vypořádali finančně,” dodal Telecký.

Multifunkční aréna pro Kometu v přípravách ještě tak daleko není. Bude stát přibližně 1,4 miliardy korun. Pokud se projekt rozjede v termínu, Brno se chce stát jedním z pořadatelských měst při mistrovství světa v hokeji v roce 2024.

Reklama

Související témata:

Doporučované