Hlavní obsah

Arenberger: Kdo nebude očkovaný, bude se muset testovat i po prázdninách

Foto: vláda.cz

Petr Arenberger dnes vzal zpět svá pondělní slova, že se bude v Česku již v příštích dnech očkovat sto tisíc lidí denně: „V reálu to bude 70 až 80 tisíc denně.“

Reklama

Testovat se nenaočkovaní Češi budou muset i po prázdninách, nebude-li epidemická situace stabilní, řekl dnes ministr zdravotnictví Petr Arenberger. Bez negativního testu nebudou smět lidé využívat služby.

Článek

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) na středečním jednání sněmovního zdravotního výboru přiznal, že i po naočkování 70 procent populace, které chce stihnout do konce prázdnit, tu bude 30 procent populace, která bude nadále muset být testována. „Skupina třiceti procent lidí se bude dál postupně očkovat, nebo budou muset být testováni,“ vysvětlil.

Podle něj by po prázdninách mohlo začít očkování děti a zbytku populace, který se z různých důvodů nemohl očkovat dřív. Třeba kvůli nedávnému prodělání koronaviru. I tak ale podle Arenbergera zbyde zhruba 15 procent populace, kterou bude nutné testovat – za podmínek, že epidemická situace nebude stabilní.

„Kdo bude chtít čerpat některé služby ještě v době, kdy situace nebude příznivá, bude muset splnit určité náležitosti. Například být maximálně 90 dní po nemoci covid-19 nebo otestován anebo naočkován,“ řekl Arenberger.

Podle ministra zdravotnictví ale epidemie koronaviru ustupuje. „Signálem, že epidemie klesá, je i reprodukční číslo, které se pohybuje mezi 0,6 a 0,7,“ vypočítal ministr. Podle něj se epidemie přesunula do východní části republiky.

„Například ve Zlínském kraji je situace poměrně špatná. Naopak Karlovarský a Královéhradecký kraj si vedou dobře,“ dodal. Připomněl, že pokud bude situace příznivá, plánuje vláda uvolnit některá opatření i pro Prahu a Středočeský kraj. „Pokud se nic dramatického nestane, tak i Prahu a Středočeský kraj otevřeme,“ řekl Arenberger. Dalším kandidátem by podle něj mohl být i Liberecký kraj. Otevřením měl Arenberger na mysli především otevření školek, druhých stupňů základních škol a středních škol pro praktickou výuku.

Tyto kraje by měly dosáhnout týdenního průměru pod 100 na 100 000 nakažených. Současný průměr za celou Českou republiku je 151. Nejhorší situace je ve Zlínském kraji, kde je více než 225 na 100 000 obyvatel. V Praze je počet 116 na 100 000 obyvatel za týden, v Libereckém kraji 136 a ve Středočeském kraji 138.

„Sto tisíc dávek denně nedáme“

Arenberger také ve středu přiznal, že 100 tisíc dávek očkování denně, které sliboval v pondělí v Blesku, není nakonec reálných. Problémem prý v tuto chvíli nejsou dodávky vakcín, ale kapacita očkovacích center. Arenberger tak popřel svá pondělní slova, kdy řekl, že kapacita není problém.

„Uvidíme, jak to bude příští týden, systém musí trochu zareagovat. Byl jsem přehnaně optimistický, že by se při rychlém náběhu mohlo očkovat 100 tisíc lidí denně, v reálu se to bude pohybovat podle toho, jak zareagují centra, tedy 70 až 80 tisíc denně. Budeme ale muset zrychlit, jinak by se nám hromadily vakcíny v lednici, a to určitě nechceme,“ řekl Arenberger.

Zatím je podle Arenbergera alespoň jednou dávkou naočkováno 73 procent občanů nad 80 let, 68 procent občanů mezi 70 a 79 lety a 39 procent občanů mezi 65 a 69 lety.

Reklama

Doporučované