Hlavní obsah

Arenberger: Předám Babišovi šanon tlustý 15 centimetrů

Foto: vláda.cz

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).

Reklama

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) ještě dnes předá premiérovi Andreji Babišovi dokumenty, které si od něj předseda vlády vyžádal. Oznámil to po jednání vlády.

Článek

Podle ministra Arenbergera teď bude záležet na premiérovi, jaký vliv bude mít předání dokumentů na jeho další ministerské působení. Po jednání vlády Arenberger popsal, jaké dokumenty premiéru Babišovi konkrétně předá.

„Je jich celá řada, já jsem se snažil sebrat vše, co bylo k dispozici, šanon je 15 centimetrů tlustý, obsahuje vše, co pan premiér požadoval, a vysvětluje to tu problematiku, že nedošlo k zásadnímu pochybení,“ řekl na tiskové konferenci po jednání vlády ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).

Arenberger čelí v posledních dnech několika skandálům, na které upozornily Televize Seznam a Seznam Zprávy. Premiér Andrej Babiš se ve středu nečekaně sešel na Pražském hradě s prezidentem Milošem Zemanem. Podle premiéra řešili návštěvu srbského prezidenta nebo téma očkování. Kauzy ministra zdravotnictví a jeho případné odvolání se podle Babiše na Hradě neřešily.

„Samozřejmě je to šlendrián, nevím, kdo mu radí, koho má jako daňového poradce. Měl by mu dát výpověď, protože musel dobře vědět, že když jde do vlády, tak to novináři vylustrují až po předky. Uvidíme, jestli mě přesvědčí, že má ty papíry v pořádku,“ řekl ve čtvrtek Babiš na dotaz Seznam Zpráv v Lysé nad Labem.

Seznam Zprávy se zeptaly, zda uvažuje o odvolání ministra Arenbergera. Na to odpověděl premiér stručně: „Pokud to bude mít v pořádku, tak není důvod ho odvolat. Neznám ty detaily, seznámím se s tím a potom to budu řešit.“

Po odhaleních Televize Seznam a Seznam Zpráv, že Arenberger nepřiznal většinu svého majetku a příjmů, vyšlo najevo další. Vydělával miliony na tom, že pronajímal svoji nemovitost nemocnici na Vinohradech, kterou řídil.

Přímo na místě není možné zjistit, že archiv velké pražské nemocnice sídlí právě zde. Na zvoncích a jmenovkách o něm není žádná stopa.

Petr Arenberger, který se stal ředitelem nemocnice v roce 2019, na dotaz redakce pronájem budovy potvrdil. Prostřednictvím tiskového oddělení ministerstva uvedl, že v předchozích pěti letech účtoval nemocnici měsíčně za pronájem 79,16 koruny za metr čtvereční.

Celkovou sumu nájemného na přímý dotaz nesdělil. Podle několika zdrojů z vinohradské nemocnice se měsíční částka pohybovala kolem 100 tisíc korun. Zhruba takovou výši potvrzuje i kalkulace, která vychází z přepočtu jednotkové ceny na rozlohu dvoupatrové budovy, kde archiv sídlí.

Ze zjištěných údajů o pronájmu plyne, že za posledních pět let ministr Arenberger od nemocnice na nájemném získal kolem šesti milionů korun. Jakou částku mu nemocnice vyplatila předtím, v letech 2013 až 2016, není možné zjistit. Výši nájemného za toto období ministr redakci nesdělil.

Uvedl, že od 7. dubna, kdy se stal ministrem zdravotnictví, nájemné činí symbolickou korunu měsíčně.

Na dotaz, zda nepovažuje za neetické pronajímání své nemovitosti nemocnici, kterou řídil, Arenberger řekl, že smlouva je z právního hlediska v pořádku.

Reklama

Doporučované