Hlavní obsah

Arenberger rezignuje. Zdravotnictví znovu převezme Adam Vojtěch

Tisková konference.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger končí. Úřadu se ujme staronový ministr.

Článek

Petr Arenberger v úterý rezignuje na post ministra zdravotnictví, oznámil premiér Andrej Babiš. Post převezme bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Ministr zdravotnictví končí poté, co Seznam Zprávy odhalily nesrovnalosti v jeho majetkovém přiznání. Arenberger nepřiznal desítky nemovitostí a příjmy z klinických studií.

Arenberger na tiskové konferenci uvedl, že se rozhodl rezignovat sám kvůli tlaku na svou rodinu. Novináře obvinil z mediálního lynče. „Daně platím poctivě. Daňová přiznání mám v pořádku. Bohužel jsem nesprávně vyplnil majetková přiznání, a vytvořil tak prostor ke kreativním spekulacím. To je to jediné, co jsem provedl. Co jsem ale zažil poslední týden, připomínalo spíš mediální lynč než seriózní zpravodajství,“ řekl Arenberger.

Podle premiéra mu Arenberger dodal všechny potřebné dokumenty a nejspíš mu jen někdo špatně poradil. „Podcenil, že na úrovni ministra jsou majetková přiznání přísnější. Odůvodnil to celkově tlakem a hlavně rodinou. Já to samozřejmě akceptuji a děkuji za to, že přijal krátce před volbami funkci,“ uvedl Babiš.

„Myslím, že tu funkci vykonával s péčí zodpovědného ministra. Pracoval. Mediálně se snažil,“ dodal premiér.

Návrat ministra

Adam Vojtěch rezignoval na funkci na konci září, nechce už ani znovu kandidovat do Sněmovny. Měl by se stát velvyslancem ve Finsku.

„Odchod Adama Vojtěcha mě mrzel. Dohodli jsme se, že bude ministrem až do demise této vlády. Musím to ještě probrat s panem prezidentem. Předpokládám, že s tím nebude mít problém,“ uvedl premiér Andrej Babiš.

Prezident Miloš Zeman bude o výměně v čele ministerstva zdravotnictví hovořit s premiérem, až poté sdělí stanovisko, uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Ministři zdravotnictví v Babišově vládě

Adam Vojtěch – 13. prosince 2017 – 21. září 2020 – 1 013 dnů

Roman Prymula – 21. září 2020 – 29. října 2020 – 38 dnů

Jan Blatný – 29. října 2020 – 7. dubna 2021 – 160 dnů

Petr Arenberger – 7. dubna 2021 – 25. května 2021 – den plánované rezignace, tedy 48 dní

Bývalý ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger se stal ministrem 7. dubna, kdy ve funkci nahradil dětského hematologa Jana Blatného.

Ačkoli bylo Arenbergerovo vládní angažmá krátké, vydržel v úřadu déle než „podzimní“ ministr Roman Prymula, kterého už po 38 dnech položila noční schůzka na Vyšehradě. Arenberger se kvůli nepřiznanému majetku musí poroučet za méně než padesát dní.

Úspěšný dermatolog měl podle Babiše zlepšit image ministerstva. Předchůdce Blatného premiér odvolal, protože se prý rozcházeli v názoru, jak by měl resort fungovat. „My jsme o tom hned na počátku spolupráce diskutovali. Zdůrazňoval jsem, že důležitý je také marketing, komunikace, PR,“ řekl premiér.

Arenberger však v komunikaci navenek musel v posledních dnech „žehlit“ především vlastní potíže.

Babiš po něm chtěl, aby vysvětlil nejasnosti v majetkových poměrech, které dokonce označil za šlendrián. Na majetkové nesrovnalosti upozornily Televize Seznam a Seznam Zprávy.

Přední český dermatolog úřadům v minulosti hlásil jen zlomek svého majetku. Třeba jeho majetkové přiznání za rok 2019 má jen tři strany. Poté, co na nejasnosti upozornily Televize Seznam a Seznam Zprávy, najednou „zázračně zbohatl“. Nové majetkové přiznání z konce loňského roku, které Arenberger podal už jako ministr zdravotnictví, má 16 stran. Dokument vypočítává 65 ministrových nemovitostí a vedlejší příjmy téměř 30 milionů korun. Několik budov a desítky hektarů půdy vlastní například v Korycanech na Mělnicku.

Nebyl to však jediný Arenbergerův problém. Televize Seznam už předtím upozornila, že ministr nepřiznal desítky milionů korun ze studií nových léků, jež prováděl ve své soukromé klinice. Veškerý zisk podle něj padl na pokrytí nákladů, které si studie vyžádaly.

Vyšlo také najevo, že ministrovi patří areál bývalého státního statku v obci Netřeba na Mělnicku. Jedna z budov přitom slouží jako archiv vinohradské nemocnice, které Arenberger šéfoval. Objekt začal nemocnici pronajímat už v roce 2013. V posledních pěti letech si účtoval necelých 80 korun za metr čtvereční, přišel si tak asi na šest milionů korun. Pronajímání neukončil, ani když se stal ředitelem nemocnice. Tvrdil, že nabídl nejlepší cenu.

To však nenechalo klidným ani premiéra Babiše. „Je to pochybení, je to špatně a musí to vysvětlit. Já určitě dokončím nějakou kontrolu hospodaření nemocnice, kde byl ředitelem, abychom se přesvědčili, že je všechno v pořádku,“ doplnil.

Na dotaz, zda nepovažuje za neetické pronajímání své nemovitosti nemocnici, kterou řídil, Arenberger namítl, že smlouva je z právního hlediska v pořádku. Dodal, že po nástupu na ministerstvo už si účtuje jen symbolickou korunu.

Bývalý šéf vinohradské nemocnice se na ministerstvu uvedl tím, že zpřísnil opatření pro shromažďování lidí, i když už tušil, že pro to nemá oporu v pandemickém zákoně. „My už máme předžalobní výměr, který už máme v datové schránce,“ uvedl Arenberger. Opatření pak soud skutečně smetl ze stolu.

V poslední době tak sílily hlasy po jeho odvolání, a to nejen v řadách opozice. Kritizoval jej například i poslanec ANO Jaroslav Bžoch. Pro CNN Prima News řekl, že musí Arenberger detailně vysvětlit majetkové poměry a nesrovnalosti, jinak by měl vyvodit patřičné důsledky. „Nemohl by pak setrvat ve své funkci. Je to smutné, ale je to tak,“ prohlásil poslanec.

A v půli května si přisadil i prezident Miloš Zeman. „(Odvolání) je kompetence předsedy vlády, který má svaté právo ministra odvolat. Pokud by tak v případě ministra Arenbergera učinil, tak bych neměl nic proti tomu,“ uvedl v rozhovoru pro Frekvenci 1.

Jakmile hlava státu odvolání Arenbergera posvětí, bude to konec už čtvrtého Babišova ministra zdravotnictví.

Reklama

Doporučované