Hlavní obsah

Arenberger ve stopách Prymuly. V krizovém týdnu začal natáčet videa na Twitter

Foto: SZ Michal Šula

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger.

Reklama

Post ministra zdravotnictví Petra Arenbergera je v ohrožení. Poté, co se objevila řada nejasností ohledně jeho majetku, změnil politik komunikační strategii.

Článek

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) se v posledních dnech vrhnul do komunikace na Twitteru. Celý uplynulý týden jeho uživatele zásoboval krátkými videospoty, v nichž reagoval na jejich příspěvky.

Arenberger, který si Twitter založil jen několik týdnů před příchodem do funkce, svou novou mediální strategií nápadně připomněl aktivity jednoho ze svých předchůdců, Romana Prymuly. Naopak mediálně střídmý Jan Blatný na sociálních sítích komunikoval jen formou oficiálních prohlášení na profilu ministerstva.

Arenberger zveřejnil na sociálních sítích řadu krátkých spotů, některé se týkají politických témat, jiné jsou spíš odlehčené. Videa se na ministrově Twitteru začala ve velkém objevovat poté, co Seznam Zprávy zveřejnily řadu závažných zjištění o jeho majetku.

Nejprve vyšly najevo nejasnosti kolem klinických studií, které prováděla jeho soukromá firma a za něž měl inkasovat několik desítek milionů korun. V majetkovém přiznání je ale neuváděl.

Posléze redaktoři přišli na to, že v majetkovém přiznání opomněl uvést všechny jím vlastněné nemovitosti. Uvedl jich pouze pět, v následně podaném opraveném majetkovém přiznání jich už bylo o 60 více.

Nejnovější kauzou pak bylo zjištění, že svoji nemovitost pronajímá Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, kde působí jako ředitel. Dokumentaci ke kauzám si v týdnu vyžádal premiér Andrej Babiš (ANO), který si chce dokumenty přes víkend prostudovat a rozhodnout o budoucnosti Arenbergera v křesle ministra.

O majetkových nejasnostech se ostatně ministr vyjádřil i v jednom z videí, adresovaném komentátorovi Seznam Zpráv Jindřichu Šídlovi. „Nic na mě neprasklo. Já jsem jenom blbě vyplnil papíry,“ říká ministr zdravotnictví ve videu.

Redakce požádala ministra Arenbergera i jeho mluvčí Janu Schillerovou o vyjádření k nové videokampani. Otázky se týkaly toho, kdo novou kampaň vymyslel a zda má za cíl vylepšit Arenbergerovu mediální image v době, kdy se řeší jeho kauzy a spekuluje se o jeho odvolání. Ani jeden z nich na dotazy nereagoval.

Ministr ve videích vystupuje žoviálně, používá nespisovnou mluvu. „Pavle, můžu vám říkat Pavle? Já jsem Petr,“ reaguje například pod příspěvkem řeporyjského starosty Pavla Novotného. Ten o Arenbergerovi napsal, že je „vůl, že tam lezl“.

„Mrzí mě, že mě nemáte rád. Proč jsem tam lez', Pavle? Je tady nějaká infekční choroba. Covid. A je hrozně zákeřná. A já jsem dostal nabídku. Odmítnout ji umí každej srab. A já jsem ji přijmul,“ vzkazuje Arenberger Novotnému, kterého zároveň zve na kávu, aby mu vysvětlil, proč nabídku vzal. Novotný to označil za výtečně zahrané od PR týmu ministerstva.

Arenberger, jenž se specializuje na kožní choroby, se však rád vyjadřuje i k nepolitickým tweetům. Například uživatelku, která si postěžovala, že má obavy z akné, uklidnil, že beďar se může udělat každému a akné to asi nebude.

Reklama

Doporučované