Hlavní obsah

Arenbergera prověřuje Praha 1. Zda v bytě, kde má ordinaci, také bydlí

Foto: vláda.cz

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger.

Reklama

aktualizováno •

Praha 1 bude prověřovat, zda ministr Petr Arenberger neporušil kupní smlouvu. V krajním případě může o nemovitost v centru hlavního města přijít.

Článek

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za hnutí ANO) bude mít nejspíše další komplikace související s jeho majetkem.

Důvodem je byt o rozloze zhruba 250 metrů čtverečních, který Petr Arenberger před více než dvěma roky koupil od Prahy 1 zhruba za 11,6 milionu korun.

Pod smlouvou k prodeji bytu je podpis bývalého starosty Pavla Čižinského (Praha 1 Sobě), který je nyní v opozici. Podle něho Arenberger písemně deklaroval, že dvě místnosti bude využívat pro svoji soukromou ordinaci a v dalších pěti pokojích bude bydlet.

Jak již uvedly Seznam Zprávy a Televize Seznam, ministr s největší pravděpodobností bydlí ve své vile v pražských Kobylisích.

V bytě, který si Arenberger od první městské části koupil, sídlí jeho sanatorium. Řeší v něm problémy pacientů s kůží, nabízí také kosmetické i masážní služby.

Tvrdí však, že ho současně užívá k bydlení. „V bytě nadále bydlím,“ ujistil v sms zprávě na dotaz Seznam Zpráv.

Současný zastupitel Prahy 1 Pavel Čižinský napsal, že je nutné tento případ znovu prověřit.

„Do privatizační smlouvy jsem vložil odstavec o tom, že pan ministr musí zachovat byt k trvalému bydlení po dobu deseti let. Pokud by se ukázalo, že v době privatizace pan ministr v bytě nebydlel nebo že dnes v něm nebydlí, může Praha 1 požadovat byt vrátit,“ uvedl Čižinský.

Nynější vedení první městské části říká, že nechá smlouvu prověřit. „Prohlédneme smlouvu a zjistíme možnosti, které nám skýtá,“ prohlásil pro Seznam Zprávy radní Jan Votoček (TOP 09), pod něhož privatizace bytů spadá.

Už před třemi roky kontrola proběhla

Přitom už v červnu 2018 se řešilo, zda Arenberger skutečně v bytě bydlí. Před privatizací v této souvislosti poslal sám Arenberger Praze 1 dopis.

V něm napsal, že se tehdy šířila informace, že měl ordinovat i v části bytu, která má sloužit k bydlení. „Následná fyzická prohlídka zástupci městské části Praha 1, kteří pořídili i fotodokumentaci bytu, tuto nesprávnou domněnku vyvrátila,“ uvedl Arenberger.

Podle přiložených fotek byla v této části bytu pracovna, záchod nebo koupelna.

Foto: Televize Seznam

Budova nedaleko hlavního nádraží, kde sídlí sanatorium Petra Arenbergera.

Zmíněná nemovitost není jediná, která se v poslední době dostala do pozornosti médií. Petr Arenberger v majetkovém přiznání za rok 2019 uvedl, že jich vlastní pět.

Jenže se ukázalo, že nezveřejnil vše. Když na pochybnosti Televize Seznam a Seznam Zprávy upozornily, uvedl v přiznání už jako ministr, že na konci loňského roku měl 65 nemovitostí.

Několik budov a desítky hektarů půdy vlastní například v Korycanech na Mělnicku.

Nejhodnotnější majetky má však Arenberger v Praze. Kromě zmíněného bytu, který koupil od Prahy 1, to jsou také vila a bytový dům v Kobylisích a další byt na Žižkově. Ten vlastní spolu s manželkou Monikou, stejně jako rekreační chalupu v Roudné u Tábora a další nemovitosti.

Na Mělnicku vlastní také kus lesa a z poloviny mu patří také les na Domažlicku.

Reklama

Doporučované