Hlavní obsah

Další šéf zdravotnictví v potížích. Pochybnosti musí jasně vysvětlit, vzkázal Babiš

Foto: vláda.cz

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger.

Reklama

aktualizováno •

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger odmítl, že by tajil příjmy z kosmetických studií. Tvrdí, že činnost má velké náklady, a tudíž je bezvýdělečná. O objasnění pochybností žádá premiér Andrej Babiš.

Článek

Na nejasnosti v dokládaných příjmech ministra zdravotnictví upozornila ve středu Televize Seznam. Arenberger podle jejích zdrojů inkasoval miliony korun za klinické studie nových léků, které nevykázal ve svých majetkových přiznáních. Kromě toho zmiňované studie prováděl na živnostenský list a vykazoval je jako kosmetické služby. Státní ústav pro kontrolu léčiv ale potvrdil, že to není možné.

Ministr ve čtvrtek uvedl, že žádné příjmy z této činnosti nevykazoval, protože je nemá. „Tato činnost má nejen výnosy, ale i dost velké náklady. V rámci těchto projektů se platí spolupracovníci, studijní koordinátorky a řada dalších věcí. V uvedených letech jsem z této činnosti zisk negeneroval. Proto se také nemohl objevit v mém majetkovém přiznání,“ uvedl pro server iDnes.cz.

Na tiskové konferenci po jednání vlády na dotazy novinářů reagoval slovy, že s redaktorem Televize Seznam byl v kontaktu týden a požádal o autorizaci, ale redaktor prý preferoval rychlé vydání.

V tomto ale podle šéfredaktora zpravodajství TV Seznam Pavla Cypricha nepokrytě lhal. „Opakovaně jsme žádali o rozhovor a posílali otázky (5 mailů, 2 sms). Zpátky jsme dostali 1 email. Nic o autorizaci nepadlo, a ani bychom na ni samozřejmě nepřistoupili,“ uvedl.

Arenberger jakékoli pochybení odmítá. „Daňové přiznání mám v pořádku, klinické studie jsou komplikovaný proces, žádný velký byznys. Z většiny činností uvedených v článku jsem nebral žádné finance, proto se ani nemohly objevit v daňovém přiznání,“ odpověděl.

Klinický výzkum se podle něj nemůže dělat jako kosmetické služby, ale je to nutné provádět v registrovaném zdravotnickém zařízení, což podle něj to jeho splňuje.

Proč však uváděl své studie jako kosmetické služby, na tiskové konferenci nevysvětlil.

Premiér Andrej Babiš pak pro iDnes.cz sdělil, že požádal ministra Arenbergera, aby tuto záležitost jasně vysvětlil. Na dotaz Seznam Zpráv, zda mu aktuální vyjádření ministra přijde důvěryhodné, zatím nereagoval.

Podezření nad dalším ministrem zdravotnictví už glosovala na sociálních sítích opozice. „To si fakt Ministerstvo zdravotnictví nezaslouží aspoň jednoho ministra na rok?“ napsal předseda lidovců Marian Jurečka s tím, že množství průšvihů vlády Andreje Babiše exponenciálně roste.

Podle ODS je další pochybnost související se současnou vládou jen dalším důvodem k tomu, aby jí Sněmovna vyslovila nedůvěru.

Podobným způsobem reagovala pro Seznam Zprávy také předsedkyně koaličního partnera Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Připomněla, že čeští ministři podávali demise už i za menší prohřešky. „Dokonce i ve vládě Andreje Babiše končili ministři i za opsání části diplomové práce, což se zdá, že je jediná věc, co vládní představitelé berou vážně.“

Na dotaz, jestli se na dnešních interpelacích budou ptát ministra Arenbergera na vysvětlení kauzy, Pekarová Adamová odpověděla, že ministr je omluvený a nepřijde. „Obdobně je omluvený i Jan Hamáček. Záměrně, předpokládám. Ukazuje se, že nechtějí čelit našim otázkám.“

Pro Seznam Zprávy reagoval také exministr zdravotnictví Roman Prymula. „Tak, jak je to teď nastavené, tyto příjmy se musí v majetkovém přiznání prokazovat. Podobně není možné klinické studie provádět jako kosmetické služby. Klinické studie mají předem daný mechanismus, který vychází ze zákona o lécích, a musí se poskytovat jako zdravotnické procedury,“ potvrzuje Prymula informace z reportáže Televize Seznam. I Prymulovi ale v minulosti zavařilo majetkové přiznání, kdy čelil kritice, že v něm neuvádí příjmy z výzkumu.

Reportáž Televize Seznam.Video: Televize Seznam

Reklama

Doporučované