Hlavní obsah

Argentina už po 44 námořnících ze ztracené ponorky nepátrá. Jejich příbuzní chystají žalobu

Argentinci ukončili pátrání po posádce ponorky San Juan, v hledání vraku budou pokračovatVideo: AP

 

Reklama

Argentinské námořnictvo ukončilo pátrací akci po 44 námořnících z ponorky San Juan. Posádka o sobě dala naposledy vědět z jižního Atlantiku 15. listopadu. Příbuzní posádky prosí prezidenta Mauricia Macriho o změnu rozhodnutí a chystají se argentinské námořnictvo žalovat.

Článek

Argentinské námořnictvo se po patnácti dnech rozhodlo oficiálně ukončit pátrání po posádce argentinské ponorky San Juan. Naděje na přežití námořníků totiž vidí jako nulové. Dále bude pátrat jen po vraku ponorky.

„Navzdory obrovskému úsilí nebylo možné ponorku lokalizovat,” uvedl mluvčí argentinského námořnictva Enrique Balbi.

Ponorka se naposledy ozvala ve středu 15. listopadu, kdy se nacházela asi 450 kilometrů od jihovýchodního pobřeží Argentiny. Záhy se rozjelo obrovské mezinárodní pátrání, do kterého se zapojily desítky zemí, například i Rusko nebo USA.

S ukončením pátrání nesouhlasí příbuzní posádky. Ti vyzývají argentinského prezidenta Mauricia Macriho, aby rozhodnutí námořnictva změnil.

„Konečné rozhodnutí náleží vrchnímu veliteli, kterým je prezident. To on by měl zrušit toto nespravedlivé a neodůvodněné řešení,“ prohlásil v televizi otec jednoho z námořníků Alejandro Tagliapietra. Podle něj neexistují žádné věcné důkazy, že posádku nelze zachránit.

Mluvčí Balbi však uvedl, že pátrání po posádce bylo dvakrát delší než doba, po kterou by lidé uvěznění v ponorce zvládli přežít.

Příbuzní posádky, včetně Tagliapietra, se argentinské námořnictvo chystají žalovat. Důvodem je, že jim námořnictvo po zmizení ponorky dávalo nepravdivé informace.

„Rozhodl jsem se ke stížnosti připojit kvůli dezinformacím, které jsme jako příbuzní posádky dostávali. Zamlčovali nám fakta a lhali nám,“ uvedl Tagliapietra. Ke stížnosti na námořnictvo se zatím připojilo osm lidí, Tagliapietra ale doufá, že postupně jich bude více.

Federální soudkyně Marta Yáňezová, která zmizení ponorky vyšetřuje, zatím předvolala jako svědka jen argentinského ministra obrany Oscara Aguada. Nikoho z námořnictva zatím předvolat nemůže, protože ze zákona jsou jeho členové vázáni státním tajemstvím.

Yáňezová také před několika dny argentinskému tisku řekla, že se zabývá i teorií, že ponorka byla v oblasti na „důvěrné misi“. Podle dřívějších informací kontrolovala ponorka nelegální rybolov v argentinských výsostných vodách.

Reklama

Doporučované