Hlavní obsah

Argentinec přeplul Atlantik, aby mohl navštívit během pandemie své rodiče

Foto: Profimedia.cz

Juan Manuel Ballestero (vpravo) mluví se svým otcem Carlosem po příjezdu do Mar del Plata.

Reklama

Když se Juan Manuel Ballestero dozvěděl, že se letadlem domů do Argentiny kvůli koronaviru nepodívá, rozhodl se na své plachetnici přeplout Atlantský oceán. Během tří měsíců na moři čelil bouřím i nebezpečným vlnám.

Článek

Rozhodnutí, že se vydá na plavbu přes Atlantik, aby viděl své rodiče, netrvalo 47letému rodákovi z města Mar del Plata dlouho. Svoji cestu naplánoval během 24 hodin poté, kdy úřady vydaly prohlášení, že kvůli pandemii koronaviru přerušují letecké spojení s Argentinou.

„Chtěl jsem být s nimi,“ řekl Ballestero agentuře AP, když trávil čas v povinné karanténě. Až po jejím uplynutí se může setkat se svým 90letým otcem Carlosem a 82letou matkou Nildou Gómezovou.

Ballestero, který žije ve Španělsku, pobýval v době vyhlášení karantény na portugalském ostrově Madeira. Příliš neváhal, vzal 200 našetřených eur, nakoupil jídlo a na své plachetnici Skua vyrazil z přístavu Porto Santo na tři měsíce trvající odysseu.

Bollestero se svěřil, že jeho plavbu ohrozily několikrát silné bouře a že málem přišel o život u brazilského pobřeží, kde lodí zmítaly vysoké vlny. Jednoduchá nebyla ani navigace na řece Río de la Plata, na níž leží jeho rodné město. „Teď jsem v klidu, kotvím uprostřed přístavu,“ vyprávěl reportérům po skončení plavby.

V Argentině musel nicméně zůstat ve své 8,8 metrů dlouhé lodi na 15 dní v karanténě. V té době už ale byl v pravidelném spojení s rodiči. Na cestu se vydal proto, že si byl jistý, že koronavirová pandemie hned tak neskončí. „Přijel jsem domů, je to lidské,“ řekl zkušený námořník, který pracoval na rybářských lodích na Aljašce a v jižním Atlantiku, také ale na oceánografických výpravách za velrybami.

Nejdramatičtější chvíli na moři zažil ale až ve vodách u brazilského pobřeží: „Loď se převrátila, nestihl jsem včas stáhnout plachtu,“ vzpomínal Ballestero s tím, že v Brazílii mu s opravou lodi pomohli.

Nyní si chce od námořních dobrodružství na nějaký čas odpočinout a zůstat v domě ležícím nedaleko bydliště rodičů. „Zasadím zahradu a koupím tři kuřata. Chci být s rodinou,“ těší se.

Reklama

Doporučované