Hlavní obsah

Argentinu a Uruguay postihl rozsáhlý blackout. Bez proudu jsou desítky milionů lidí

Masivní výpadek elektřiny zasáhl Jižní Ameriku.Video: Petr Juna

 

Reklama

Dva jihoamerické státy, Argentinu a Uruguay, v neděli postihl rozsáhlý výpadek elektřiny a země se ocitly bez dodávek elektrického proudu. Oznámila to argentinská energetická společnost Edesur. Na sociálních sítích lidé ale hovoří o výpadcích proudu také v částech Brazílie, Paraguaye a Chile.

Článek

Firma Edesur oznámila před osmou hodinou místního času (asi 14:00 středoevropského času) na Twitteru, že masivní selhání elektrického systému zanechalo celou Argentinu a Uruguay bez elektrické energie. Nic podobného se dosud nestalo, dodala. Výpadek se tak dotkl zhruba 48 milionů lidí žijících v obou jihoamerických zemích.

Úředník na argentinském ministerstvu energetiky listu The New York Times sdělil, že přesný rozsah tohoto problému není znám. Jasná není ani příčina výpadku.

Výpadek proudu působí problémy v dopravě, nefungují vlaky ani podzemní dráhy a je tedy možné, že se nebudou moci otevřít školy a úřady. Mohl by také mít dopad na regionální volby, které se konají v několika částech Argentiny, upozornila televize Sky.

Některá volební střediska byla otevřena později. Na sociálních sítích jsou vidět snímky, jak si lidé vzájemně svítí na volební urny mobilními telefony.

Argentinský server Infobae napsal, že web státního energetického úřadu, který má hlásit výpadky proudu v reálném čase, nefunguje.

Argentinský ministr energetiky Gustavo Lopetegui podle serveru BBC uvedl, že v některých oblastech se dodávky postupně obnovují, ale celkové obnovení si vyžádá několik hodin.

Reklama

Související témata:

Doporučované