Hlavní obsah

Arkansas po 12 letech popravil prvního odsouzeného. Osud dalších sedmi je nejistý

Arkansas vykonal první popravu po 12 letech.

 

Reklama

Arkansas chtěl všechny popravy stihnout do konce dubna, kdy končí expirační doba smrticích injekcí. Arkansaský nejvyšší soud už ale tři popravy odložil.

Článek

Americký stát Arkansas poprvé po dvanácti letech popravil člověka. Vykonal první z osmi poprav naplánovaných na poslední dubnové dny. Arkansas chtěl popravy stihnout před tím, než vyprší expirační doba smrticích injekcí, které se tu k popravám používají.

Popraven byl vrah Ledell Lee. V příštích dnech mají být popraveni další tři zločinci. Zbývající čtyři naplánované popravy ale arkansaský nejvyšší soud zablokoval. Popravě tak zatím unikne například Stacey Johnson, který byl za vraždu odsouzen v roce 1994. Soud vyhověl žádosti jeho advokátů na přezkoumání důkazů a dodatečné testy DNA.

Už dříve se místní soudy vyjádřily i proti používání samotných smrticích injekcí, respektive látek, které mají člověka usmrtit. Použití chemikálií chtěla zabránit sama farmaceutická firma, jež je věznicím dodala. U soudu si stěžovala, že preparát prodávala k léčebným účelům, nikoliv k popravám. Soudy nižší instance stížnosti vyhověly, jejich rozhodnutí nejvyšší soud nyní zrušil.

Počty poprav loni klesly. Čína je s tisícovkami trestů smrti na prvním místě.Video: Kamila Bejlková

Reklama

Související témata:

Doporučované