Hlavní obsah

Arkansas popravil čtvrtého z osmi vězňů. Zbylé čtyři zachránil nejvyšší soud

V Arkansasu popravili čtvrtého vězně. Ostatní tresty byly odloženy.Video: Barbora Kalátová

 

Reklama

V Arkansasu popravili čtvrtého vězně. Tamní úřady chtěly stihnout celkem osm poprav do konce dubna, kdy končí expirační doba smrticích injekcí. Arkansaský nejvyšší soud případy čtyř vězňů znovu prozkoumá. Tím je od popravy zachránil.

Článek

V Arkansasu ve čtvrtek pozdě večer popravili Kennetha Williamse. Je tak čtvrým, a tedy i posledním, ze skupiny osmi vězňů, které tamní úřady chtěly popravit do konce dubna. Další popravy už neproběhnou. Nejvyšší soud čytři případy odložil kvůli odvolání nebo stížnosti.

Kenneth Williams byl v roce 1999 odsouzen za vraždu dozorce, kterého smrtelně postřelil při útěku z vězení. Tehdy si odpykával trest za vraždu osmnáctileté roztleskávačky Dominique Herdové. Ve věku osmatřiceti let se stal nejmladším ze skupiny odsouzených, kteří měli být popraveni před vypršením expirační lhůty smrticího midazolamu.

Video: Americký Arkansas nikoho nepopravil 12 let, na konci března naplánoval trest smrti pro 8 vězňů během 10 dnů.

Video: Anita Baselová

Od roku 1976, kdy USA obnovily trest smrti, zatím žádný ze států tolik poprav v tak krátké době nevykonal. Arkansas naposledy popravil člověka před dvanácti lety. Jeho současné plány na rychlé popravy vyvolaly pobouření odsouzených vězňů i veřejnosti.

Video: Federální soud zamítl státu Arkansas provést sérii několika trestů smrti ve velmi krátkém čase.

Video: Lucie Svobodová

Už dříve se místní soudy vyjádřily proti používání samotných smrticích injekcí. Použití chemikálií chtěla dokonce zabránit i farmaceutická firma, která věznicím látky dodávala. Stěžovala si, že preparát prodávala k léčebným účelů, nikoliv k popravám. Soudy nižší instance stížnosti vyhověly, jejich rozhodnutí ale nakonec nejvyšší soud zrušil.

Objevila se i kritika, že midazolam, jenž má vězně znecitlivět, neúčinkuje dostatečně silně. Člověk se prý nedostane do takové míry bezvědomí, ve které je například během operace.

Reklama

Doporučované