Hlavní obsah

Armáda je zlomená, řekl jeden z téměř 160 vojáků, kteří o víkendu utekli z Venezuely do Kolumbie

Z Venezuely uteklo do Kolumbie skoro 160 policistů a vojáků.Video: Renáta Matoušková, AP, Reuters

 

Reklama

Do Kolumbie dezertovalo skoro 160 členů venezuelských bezpečnostních složek. Vojáci a policisté utíkají před diktaturou Nicoláse Madura. V pátek Maduro uzavřel hranice, aby zabránil příjezdu kamionů s humanitární pomocí. Šéf opozice a samozvaný prezident Venezuely Juan Guaidó se má v Bogotě sejít se členy Limské skupiny a americkým viceprezidentem Mikem Pencem.

Článek

Před režimem venezuelského prezidenta Nicoláse Madura dezertovalo do sousední Kolumbie 156 vojáků a policistů. V neděli to uvedla venezuelská migrační služba. Juan Guaidó, který vystupuje jako prozatímní prezident Venezuely, už dříve nabídl amnestii vojákům, pokud mu pomohou obnovit v zemi ústavní pořádek a demokracii.

Během posledních 48 hodin uprchlo z Venezuely 146 členů ozbrojených sil do kolumbijského departmentu Norte de Santander a dalších deset do departmentu Arauca, informoval migrační úřad.

První dezerce se odehrály už v sobotu ráno. Předtím přišla z hlavního města regionu Norte de Santander Cucúty zpráva o tom, že do Venezuely vyrazily kamiony naložené potravinami a léky. Maduro přitom nechal v pátek hranice uzavřít a na hraničních přechodech se o víkendu odehrály násilné potyčky demonstrantů s venezuelskými pohraničníky. Vyžádaly si nejméně tři mrtvé. Kvůli tomuto násilí pak uzavřela dočasně své hranice i Kolumbie. Počínání Madurových vojáků na hraničním přechodu označil kolumbijský prezident Iván Duque za „barbarství“.

Dezertéři se bojí o své rodiny

Venezuelští vojáci, kteří do Kolumbie utekli, teď ale mají strach o své rodiny. Bojí se, že Madurovy loajální síly budou jejich rodiny bičovat. „Ale stále je to to nejlepší rozhodnutí, které jsem mohl udělat,” řekl 23letý voják britskému zpravodajství BBC. Kolumbie poskytla uprchlíkům útočiště v katolickém kostele nedaleko venezuelské hranice i s ochranou.

„Spousta jednotek chce udělat to samé. Způsobí to dominový efekt. Bude to mít zásadní vliv na vojenské síly,” řekl BBC jeden z vojáků, co dezertovali. Armáda je podle něj zlomená kvůli spoustě zkorumpovaných hodnostářů.

Žena, která utekla během nedělního násilí na hranicích s Kolumbií, prý nemohla ublížit svým vlastním lidem. Nejvíce se bojí o život svojí dcery, která zůstala ve Venezuele. Další z vojáků se dále nemohl dívat na to, jak musí Venezuelané bojovat o humanitární pomoc, kterou jim jiné země posílají. „Cítil jsem se k ničemu. Cítil jsem bolest za to všechno, co se děje,” dodal voják.

Guaidó se dnes má v kolumbijské metropoli Bogotá zúčastnit setkání ministrů zahraničí zemí sdružených v Limské skupině, která vznikla v roce 2017 právě kvůli venezuelské krizi. Prozatímní prezident má hovořit také s americkým viceprezidentem Mikem Pencem. Guaidó se chce v Bogotě zasadit o zesílení mezinárodního tlaku na Madurův režim. O krizi ve Venezuele bude v Ženevě jednat i Rada OSN pro lidská práva.

Reklama

Související témata:

Doporučované