Hlavní obsah

Vzdát hold padlým hrdinům mohou lidé ve středu podél Evropské ulice

Tisková konference k příletu ostatků vojáků.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vojenský speciál s ostatky padlých vojáků doprovodí ve vzduchu ve středu gripeny. Po pietním aktu na ruzyňském letišti pojede kolona po Evropské ulici na Vítězné náměstí.

Článek

Ostatky vojáků, kteří zemřeli v neděli po sebevražedném útoku atentátníka v Afghánistánu, přiveze zpět do České republiky vojenský speciál ve středu v 16:15. Na letišti v Praze Ruzyni se poté uskuteční pietní akt.

Piety na ruzyňském letišti se zúčastní prezident Miloš Zeman a ministr obrany Lubomír Metnar. Účast potvrdil i ministr vnitra Jan Hamáček, který je pověřen i řízením Ministerstva zahraničí. Přítomni budou samozřejmě také představitelé armády.

Ti všichni uctí památku rotného Martina Marcina a desátníků Kamila Beneše a Patrika Štěpánka, kteří v neděli zemřeli při patrole nedaleko afghánské základy Bagrám.

„Náčelník generálního štábu navrhl jmenování padlých vojáků in memoriam do hodnosti štábních praporčíků a pan ministr tento návrh akceptoval,“ informoval na úterní tiskové konferenci 1. zástupce náčelníka generálního štábu Jiří Baloun.

Vojenský speciál do Afghánistánu vyletí už dnes (v úterý) v noci. Na palubě bude zástupce náčelníka generálního štábu generálmajor Jiří Verner, velitel 42. mechanizovaného praporu, podplukovník Daniel Cekul, kaplan a psycholog.

Letadlo s ostatky má přistát zpět v Praze ve středu odpoledne. V českém vzdušném prostoru ho doprovodí gripeny až na Letiště Václava Havla v Praze.

Po smutečním aktu vyjede kolona doprovázená Hradní stráží a Vojenskou policií. „Občané budou moci vzdát poctu padlým vojákům podél ulice Evropská na trase z Ruzyně na Vítězné náměstí,“ dodal Baloun.

Tři vojáci padli v neděli při hlídce mimo základnu, kde na ně zaútočil sebevražedný atentátník. Byli součástí jednotky, která převzala ochranu spojenecké základny Bagrám letos v dubnu. Zpět do České republiky se měli po půlročním působení vrátit v říjnu. Při útoku zemřel rotný Martin Marcin a desátníci Kamil Beneš a Patrik Štěpánek.

Reklama

Související témata:

Doporučované