Hlavní obsah

Armáda USA koupí od Microsoftu bojovou techniku za téměř půl miliardy dolarů

Armáda Spojených států nakoupí od Microsoftu novou bojovou techniku.Video: Šimon Felenda, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Microsoft prodá armádě Spojených států 100 000 speciálních brýlí. Produkt se jmenuje HoloLens, kombinuje skutečnou realitu s virtuální.

Článek

Americká armáda uzavřela kontrakt s technologickou firmou Microsoft. Chce od ní koupit 100 000 virtuálních brýlí HoloLens. Ty kombinují skutečnou a virtuální realitu. Microsoft by za brýle měl obdržet 480 milionů dolarů (11 miliard korun). Informaci přinesla agentura Bloomberg.

Spojené státy chtějí brýle využít při výcviku svých vojáků i na bojových misích. Vláda kontrakt okomentovala prohlášením, že: „HoloLens zvýší nebezpečnost našich vojáků, díky lepší schopnosti vyhledávat, rozhodovat se a napadnout protivníka.” Obchod je součástí armádního programu Ivas (Integrated Visual Augmentation System).

„Rozšířená realita nabídne jednotkám lepší informace, díky nimž se budou moci lépe rozhodovat. Tento projekt také rozšíří náš dlouhotrvající vztah s Ministerstvem obrany do nové oblasti,” napsal v e-mailovém prohlášení mluvčí Microsoftu.

Armáda Spojených států a Izrael využívají HoloLens při bojovém výcviku. Nasazení brýlí při bojových misích by ale pro běžný boj znamenalo průlomový krok.

HoloLens zatím nemá mnoho zákazníků. Podle videa vyrobeného pro Evropský patentový úřad letos na jaře se brýlí prodalo celkem 50 000 kusů. Množství, které chce koupit armáda Spojených států, by tak celkový prodej ztrojnásobilo.

Z dostupných dokumentů vyplývá, že součástí vojenské verze HoloLens je například noční vidění, senzory tepla nebo měření známek života. V dokumentech se také píše o první dodávce brýlí. Ta by měla obsahovat 2500 kusů a armáda by ji měla obdržet v průběhu dvou let. Pokud vše proběhne v pořádku, Microsoft zahájí plnou produkci produktu.

Reklama

Související témata:

Doporučované