Hlavní obsah

Armáda USA se zapojila do bojů proti islamistům na Filipínách

Američtí vojáci, kteří na Filipíny přijeli, by do bojů s islamisty neměli zasahovat.Video: Jakub Říha

 

Reklama

Americká armáda pomáhá filipínským vojákům u města Marawi. Američané by zde měli poskytnout podporu místní armádě, která město osvobozuje od islamistů s vazbami na Islámský stát.

Článek

Americké ozbrojené síly pomáhají filipínským vojákům při osvobozování města Marawi. To leží na jihofilipínském ostrově Mindanao a pod kontrolou ho mají islamisté napojení na organizaci Islámský stát (IS). Američané se ovšem neúčastní přímo bojů a poskytují spíše technickou podporu filipínským oddílům, uvedla s odkazem na dnešní prohlášení mluvčího filipínské armády agentura Reuters.

„Jsou tady americké síly, jež používají vojenské vybavení s cílem získat více informací o současné situaci, a poskytnout tak pomoc našim vojákům," řekl vojenský mluvčí Restituto Padilla.

„Podrobnosti o počtu (amerických) vojáků a jejich misi neznám. Mohou u sebe mít střelné zbraně k sebeobraně, nesmí však bojovat. Jejich úkolem je poskytovat technickou podporu," dodal.

Původně dvousettisícové Marawi obsadily stovky ozbrojenců, kteří přísahali věrnost IS. Podle vládních zdrojů jsou mezi nimi bojovníci z Indonésie, Malajsie, Indie, Saúdské Arábie, Čečenska a Maroka. Obsazení města vyvolalo obavy, že ultraradikální organizace získává základnu v jihovýchodní Asii.

Na Mindanau žije silná muslimská menšina. Působilo tam či stále ještě působí i několik islamistických povstaleckých skupin, jako je skupina Abu Sayyafa a Fronta islámského osvobození Morů (MILF).

Boje o Marawi se rozhořely po neúspěšném zásahu bezpečnostních složek na předpokládaný úkryt Isnilona Hapilona, velitele skupiny Abu Sayyafa. Na pomoc mu přišla ozbrojená skupina Maute a islamisté město obsadili. Dva bratři, kteří skupinu Maute vedli, při střetech ale nejspíš zemřeli, uvedla filipínská armáda. Při bojích podle vlády padlo nejméně 39 vojáků.

Washington vyslal příslušníky zvláštních sil na Mindanao už v roce 2002. Měli tam za úkol školit filipínské kolegy bojující proti radikálům ze skupiny Abu Sayyafa a na základě tohoto programu bylo na ostrově až 1200 amerických vojáků. Mise byla přerušena v roce 2015, v oblasti ale zůstala malá skupina Američanů poskytující logistickou a technickou podporu.

Reklama

Doporučované