Hlavní obsah

Armáda uvažuje o ukončení spolupráce s Vodičkovým svazem bojovníků za svobodu

Foto: Repro: zasvobodu.cz

Jaroslav Vodička z Českého svazu bojovníků za svobodu.

Reklama

Na středečním pietním aktu v Domě armády k 80. výročí okupace vystoupili kromě předsedy ČSBS i představitelé KSČM a SPD a Václav Klaus mladší. Klaus v proslovu nepřímo přirovnal francouzského prezidenta Macrona k Hitlerovi.

Článek

Ministerstvo obrany se distancovalo od pietního aktu k 80. výročí okupace Československa nacistickým Německem, který v Domě armády pořádal Český svaz bojovníků (ČSBS).

„S průběhem akce jsme neměli nic společného, pouze jsme vyhověli žádosti ČSBS o zapůjčení sálu a čestnou stráž na vzpomínkovou akci k výročí okupace. Přestože ČSBS není jen Jaroslav Vodička, ale i tisícovky veteránů a odbojářů, kterých si vážíme, zvažujeme další kroky, mezi které patří i případné ukončení spolupráce se svazem,“ odpovědělo ministerstvo na dotaz Seznamu.

Akci kritizoval senátor Pavel Fischer. Předseda senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost označil událost za zneužití armádní pietní akce a v otevřeném dopise požádal ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO), aby se podobné události už neopakovaly.

Výrok Václava Klause mladšího odsoudil i ministr obrany Lubomír Metnar. „Jednoznačně se distancuji od toho, co v některých vystoupeních zaznělo. V den, kdy si nejvyšší ústavní činitelé, ministerstvo a armáda připomínali výročí vstupu do NATO, jsou podobná prohlášení nepřijatelná,“ uvedl ministr.

Na pietní akci vystoupili s projevy předseda ČSBS Jaroslav Vodička, šéf KSČM Vojtěch Filip, lídr kandidátky SPD pro evropské volby Ivan David nebo senátor Jaroslav Doubrava (Severočeši). Klaus v projevu přirovnal plán prezidenta Emmanuela Macrona na reformu Evropské unie k antisemitské knize Mein Kampf nacistického vůdce Adolfa Hitlera. ČSBS původně chtěl akci uspořádat na Staroměstské radnici, pražský magistrát ale odmítl prostory poskytnout.

Fischer uspořádání akce v Domě armády odsoudil. „Na výročí okupace v Domě armády byli z parlamentu jen ti, kdo se vyznamenali sprostými výroky na adresu Židů a podpořili okupaci Ukrajiny,“ uvedl na Twitteru.

Senátor vyzval Metnara, aby do budoucna podobným akcím zabránil. „Jako předseda výboru pro obranu a bezpečnost žádám, aby ministr obrany vysvětlil, jaká opatření přijal, aby k politickým agitkám zneužívajícím ozbrojené síly a historická výročí naší země nemohlo příště dojít,“ uvedl.

Akci kritizoval také spisovatel a vydavatel Jiří Padevět, jehož díla se věnují i historii protektorátu. „Akce měla být připomínkou začátku nacistické okupace, ale podle mého názoru byla spíše přehlídkou toho nejhoršího, co může současný veřejný prostor nabídnout. Netuším, jak je možné, že čestná stráž AČR (Armády ČR) je přítomna projevu pana Václava Klause mladšího, ve kterém přirovnává francouzského prezidenta Macrona k Adolfu Hitlerovi,“ uvedl v otevřeném dopisu Metnarovi a náčelníkovi generálního štábu armády Aleši Opatovi.

Padevět kritizoval i účast Doubravy a připomněl, že senátor podporoval mezinárodně neuznaná území na východě Ukrajiny, která ovládají proruští separatisté. Vadí mu i zapojení ČSBS, který spolupracuje s Klubem českého pohraničí a Aliancí národních sil. „Což jsou spolky, které adorují současné Rusko a nikdy neopomenou kritizovat ukotvení České republiky v euroatlantických strukturách,“ uvedl.

Senát doporučil svým členům, aby omezili účast na akcích Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS). Svaz podle únorového usnesení horní komory opouští původní hodnoty a přiklání se k bývalému režimu. Část samospráv v reakci na opakované kontroverze uvedla, že nechce svaz dál dotovat.

Reklama

Doporučované