Hlavní obsah

Armádní lékař USA v Česku: Vaši zdravotníci jsou hrdinové, vakcína by měla být do konce roku

Část rozhovoru s plukovníkem Peterem Coldwellem.Video: Šimon Trantina

 

Reklama

Plukovník Peter Coldwell viděl české vojenské nemocnice a mluvil se zdravotníky o testování i vakcíně. Nasazení českých lékařů ho ohromilo a v rozhovoru říká, že i když měl covid-19, vakcínu si rozhodně nechá dát.

Článek

Před polovinou listopadu do Česka dorazila skupina šesti amerických vojenských lékařů z Národních gard. Nepřijeli se přímo starat o pacienty, ale vyměnit si s Čechy know-how a konzultovat metody, které používají.

V čele skupiny je Brit Peter Coldwell. Žije v Texasu, kam se přestěhoval ještě jako náctiletý. V Praze byl prý asi před patnácti lety na prázdninách. Nečekal, že se vrátí, aby pomohl s řešením pandemie.

Domů se vrátí spokojený z toho, jak se podařily diskuse o antigenních testech. Učarovalo mu také nasazení českých zdravotníků a věří, že situace v Česku se rychle lepší.

Podle svých slov jste sem přijeli vyměnit si informace, nápady a know-how. Co jste si s českými zdravotníky vyměnili a jak hodnotíte váš pobyt tady?

Šlo hlavně o diagnózu nemoci a způsob testování. Česká republika zatím používala hlavně PCR testy, které jsou drahé a trvají dlouho. My v Texasu jsme přešli na antigenní testy, které Česko teď také pořizuje, jak jsem slyšel.

Vláda oznámila, že jich nakoupí deset milionů.

Deset milionů? Skvělé, to je skvělé. Já jsem v USA použil už tři tisíce těchto testů a mohl jsem se s českými kolegy podělit o tu zkušenost, kterou mám. Je taková, že antigenní testy odhalují nákazu koronavirem stejně efektivně jako PCR testy. To je velmi povzbuzující. Navíc výsledky víte za 15 minut a stojí to zlomek toho, co PCR. To je jedna věc. Mluvili jsme také o tom, jaké léky používat, jak dlouho mají nakažení zůstávat v nemocnicích, jak dlouho mají zůstávat na jednotkách intenzivní péče. Diskutovali jsme vlastně o tom, jak věci děláme v Americe. Návštěva zatím byla fantastická. Mnohem lepší, než jsem čekal. Jsem ohromen tím, s jakým nasazením tady zdravotníci pracují a kolik energie věnují péči o pacienty.

Dalo by se tedy říci, že hlavním výsledkem vaší mise je to, že jste s Čechy konzultovali používání antigenních testů, které jsou cestou k úspěchu?

Česká republika s nimi určitě bude velmi spokojena. Vaše školy se brzy vrací do provozu. V Texasu používáme antigenní testy ve školství a odhalujeme covid pozitivní lidi velmi brzy a daří se je včas izolovat. Tím minimalizujeme dopady covidu-19. To samé by se mělo dařit i tady.

Před rozhovorem jste mluvil o důležitosti trasování kontaktů. Jak k němu přistupujete v Texasu?

Máme různé týmy, například armádní, které se věnují trasování. Jakmile zaregistrujeme případ nákazy, nasadíme čtyři lidi, kteří volají pacientovi a ptají se ho na jeho pohyb a kontakty v posledních dnech, zhruba po dobu týdne. Potom identifikujeme kontakty a voláme jim.

Viděl jste boj s koronavirem ve dvou zemích, které jsou z těch, kde udeřil nejtvrději. Co jste se o viru naučil?

Asi více, než bych kdy zamýšlel, a to o kterémkoli viru. Strávil jsem hodiny a hodiny studiem koronaviru a myslím, že mu teď v rámci možností dobře rozumím. Je extrémně nebezpečný a nakažlivý. Je kriticky důležité, abychom dodržovali nařízení a doporučení, jež vlády po světě vyhlašují.

Jaké jsou vaše poslední informace o amerických vakcínách, které jsou teď na konci vývoje?

Ta od Pfizeru nejpravděpodobněji bude k dispozici jako první. Říká se, že na konci roku budou první dávky k dispozici. Mohu vás ujistit, že i když jsem měl covid-19, vakcínu si rozhodně nechám dát.

Reklama

Související témata:

Doporučované