Hlavní obsah

Armádní překladatel, budoucí neuroložka, univerzitní profesor. Imigranti, kteří uvízli v Trumpově síti

Pomáhal americkým vojákům v Iráku, kvůli Trumpově dekretu skončil ve vazbě.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Exekutivní nařízení Donalda Trumpa zakazuje po devadesát dnů vstup do USA lidem pocházejícím ze zemí spojovaných s terorismem.

Článek

Kdyby cestovní kancelář nezablokovala online platbu, nemusel by Iráčan Hamíd Chálid Darvíš rezervovat pozdější let a dorazil by na Kennedyho letiště v New Yorku včas spolu se svou rodinou.

Místo toho přiletěl až pozdějším spojem a skončil v poutech. Donald Trump totiž v pátek vydal prezidentský dekret, který s okamžitou platností zakázal vstoupit do Spojených států lidem ze zemí spojovaných s terorismem.

Exekutivní příkaz se vztahuje na všechny, kdo pocházejí ze sedmi vybraných států. Nerozlišuje, že irácký přistěhovalec Darvíš celých deset let za cenu vysokého osobního rizika pracoval s americkou armádou i vládou jako překladatel za války v Iráku a při dalších operacích.

„Amerika je zemí svobody," řekl po svém propuštění z vazby Hamíd Darvíš novinářům. 

Proti Trumpově nařízení se ohradil také Brandon Friedman, poručík 101. výsadkové divize, který s Darvíšem spolupracoval. „Máme morální povinnost chránit a odvděčit se lidem, kteří riskovali své životy za naši vlast,” řekl The New York Times.

„Nasadil svůj život pro naši zem, upřednostnil ji před rodinou. Je pro mě udivující, že bychom mu neměli umožnit tady žít,” dodal Friedman.

Třiapadesátiletému Darvíšovi nakonec pomohli právníci. Ti u soudu vybojovali jeho propuštění z vazby a Iráčan nakonec po 19 hodinách mohl letiště opustit.

Raději neodjíždět

Darvíšův příběh není zdaleka jediný. Jednadvacetiletá íránská studentka neurologie Raja Bidšaríová se obává, že po ukončení studií, které ji čeká letos v květnu, se bude muset vrátit zpět do Íránu.

Rodiče z Íránu na její promoci zřejmě nebudou moci přijet. Bostonská univerzita ji už v pátek upozornila, aby neopouštěla zemi. Pravděpodobně by se nemohla vrátit.

Donald Trump podepsal nový příkaz, který omezí migraci.

Devětatřicetiletý Íránec Babak Seradžeh vyučuje fyziku na univerzitě v Indianě. S izraelským kolegou provádí výzkum, který financují Američané.

V pátek vyrazil na letiště, aby s ním mohl v Tel Avivu probrat výsledky své práce. Během cesty ale dostal informace o Trumpově příkazu omezit imigraci a do letadla raději nenastoupil. Kromě íránského občanství má přitom Babak také kanadské.

Trumpův dekret od pátku přechodně zavřel americkou hranici lidem z Iráku, Íránu, Libye, Somálska, Súdánu, Sýrie a Jemenu. Podle prezidenta není namířen proti muslimům, jak mu vyčítají kritici, ale proti teroristům.

„S náboženstvím to nemá nic společného, jedná se o terorismus a o bezpečnost naší země," uvádí Trumpovo prohlášení. Protiimigrační výnos už vyvolal protesty v USA i dalších zemích.

Reklama

Doporučované