Hlavní obsah

Armádní závod v horách, záběry z dronu vojáků na skále v Jeseníkách

Reportáž z mezinárodního mistrovství armády v Jeseníkách.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vojáci z Česka i zahraničí se účastnili armádního závodu v Jeseníkách. Přímo s vojáky natáčel na horách reportér Seznamu.

Článek

Několik týmů vojáků z Česka, Polska, Slovenska, Německa a Rakouska přijelo do Jeseníků prověřit své schopnosti. V těžkých horských podmínkách musejí zvládnout několik disciplín.

Armádní závod je vytrvalostní víceboj simulující činnost vojenské hlídky v neznámém zimním horském terénu. Soutěží tříčlenná družstva, která se musejí vypořádat s náročnými disciplínami a prokázat víc než jen fyzickou zdatnost a výdrž.

„Disciplíny nutí závodníky k vlastní volbě a kreativitě. Každý musí najít své řešení, vystačit pouze s vlastními silami a nesenými prostředky. V tom je tento survival opravdu progresivní a poučný. Specifická je i extrémní psychická zátěž,“ řekl Seznamu mluvčí Winter Survival 2019 Pavel Pazdera.

Závod trvá několik dní a vojáci během něho spí v přírodě, například v záhrabu. Mezinárodní mistrovství armády končí tento čtvrtek.

Vojáci mají zimní vybavení, jako například lyže. V průběhu dne měli vojáci za úkol poskytnout v rámci závodu pomoc těm, kteří „utrpěli zranění při nehodě“. Tím se zároveň snažili získat co největší počet bodů.

Mezi další disciplíny patřila například překážková dráha v lese nebo lezení na skále. ,,Někdy není čas se najíst nebo napít během disciplín. Je to hodně rychlé. Na závod se předem připravujeme,“ popisuje své zkušenosti ze závodu voják Jakub Havel. Podle něj je nejtěžší právě fyzická náročnost.

Závod je výběrový. Někdo, kdo by detailně neznal problematiku přežití, vojenského lezení nebo práce s mapou, se ho proto nemůže účastnit.

Reklama

Související témata:

Doporučované