Hlavní obsah

Armageddon nanečisto. NASA se pokusí odklonit asteroid

NASA si vyzkouší „Armageddon".Video: Josef Mačí

 

Reklama

Americká vesmírná agentura NASA vystřelí raketu k asteroidu Didymos B, která by měla změnit jeho oběžnou dráhu.

Článek

Na Zemi dopadají malé asteroidy denně. Co by se ale stalo, kdyby se naplnil scénář katastrofických filmů a lidstvo by ohrozil Armageddon nebo Drtivý dopad?

Pro tyto případy připravila americká NASA misi DART, která v praxi otestuje, jaké možnosti má lidstvo, pokud by asteroid skutečně mířil k planetě.

„Pokud se uskuteční, bude DART pro NASA vůbec první misí, která bude demonstrovat efekt známý jako kinetická nárazová technika - zasažení asteroidu s cílem pozměnit jeho oběžnou dráhu. Tak by se planeta mohla v budoucnu bránit proti možným nárazům asteroidů,” řekl vedoucí oddělení planetární obrany v NASA Lindley Johnson.

NASA pro pokus vybrala soustavu asteroidů Didymos (v řečtině znamená výraz „dvojčata”). Tvoří ho Didymos A a menší Didymos B, který větší asteroid obíhá. Právě směrem k menšímu asteroidu vypálí americká agentura loď ve velikosti ledničky. Ve chvíli nárazu poletí devětkrát rychleji než kulka, asi šest kilometrů za sekundu. Observatoře budou náraz sledovat ze Země a vyhodnotí změnu oběžné dráhy asteroidu.

„Skutečnost, že Didymos B obíhá Didymos A, usnadňuje vyhodnocení výsledků nárazu a zajišťuje, že experiment nezmění orbitu páru asteroidů kolem Slunce,” doplnil programový vědec mise DART Tom Statler.

NASA test plánuje na rok 2022, kdy se soustava asteroidů přiblíží k Zemi. Naposledy proletěla kolem naší planety v roce 2003, a to v relativně malé vzdálenosti asi 7 milionů kilometrů. Tentokrát se Didymos přiblíží na 10 milionů kilometrů od Země a lidstvu zodpoví otázku, jestli se může případné vesmírné katastrofě účinně bránit.

Reklama

Související témata:

Doporučované