Hlavní obsah

Arménská „sametová revoluce”: Desetitisíce lidí v Jerevanu protestovaly proti nástupu exprezidenta do čela vlády

Video: Marek Martinovský, AP, Reuters

 

Reklama

Policie v centru Jerevanu během dnešních demonstrací zadržela více než 290 osob. Je mezi nimi i vůdce opozice Nikol Pašinjan a další dva poslanci. Podle policejního zdroje agentury TASS bylo do večera opět propuštěno 228 lidí.

Článek

Po deseti dnech protestů se premiér a bývalý prezident Arménie Sargsjan sešel s opozičním lídrem Nikolem Pašinjanem. Hovor v přímém přenosu však trval jen pár vteřin. Sargsjan měl hned po svém příchodu do studia ostrou slovní potyčku s vůdcem protestů Pašinjanem. Sargsjan jej vyzval, aby začal dodržovat arménské zákony a protesty ukončil. Následně po několika vteřinách odešel. Podle CNN byl Pašinjan posléze zadržen policií. Incident vyprovokoval další potyčku mezi demonstranty a policisty.

Demonstranti požadují, aby bývalý prezident Serž Sargsjan odstoupil z nově získané funkce premiéra země. Sargsjan byl předtím deset let hlavou státu. Opozice také požaduje předčasné parlamentní volby.

Sargsjan nabídl opozici dialog. „Mělo by k němu dojít okamžitě,“ oznámil médiím. Vůdce opozičních protestů Nikol Pašinjan však nabídku k vyjednávání zprvu odmítl a nadále požadoval Sargsjanovu rezignaci, informovalo Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL). „Jsme tu pouze proto, abychom vyjednali podmínky jeho odstoupení,“ uvedl Pašinjan.

Arménský samet

„Celý svět vidí, že je to sametová revoluce lidu, která velmi brzy uspěje. Sargsjan je politická mrtvola a s mrtvolami vést dialog nelze,“ pronesl v sobotu Pašinjan k tisícům protestujících.

Úřady viní Pašinjana z hrubého porušení zákona a protestující vyzvaly k rozpuštění akce. To Pašinjan odmítá. Policii vyzval, aby Sargsjana nebránila.

Arménská policie zatím v několika částech Jerevanu pozatýkala stovky demonstrantů. Uvedla, že jen v pátek a v sobotu zadržela přes 250 osob. Ministerstvo spravedlnosti varovalo, že si vyhrazuje právo demonstranty rozehnat.

Novináři z Jerevanu hlásí, že jim policie brání ve výkonu práce. Jednoho z nich, Tirayra Muradiana, který pracuje pro neziskovou organizaci Unie informovaných občanů, měli policisté v civilních šatech naložit do automobilu a odvézt daleko od místa protestů.

K protestům se přidali také řidiči kamionů, kteří zablokovali tři křižovatky v centru města, píše RFE. Ta také hlásí, že jeden z jejích korespondentů v Jerevanu utrpěl zranění při protestech mezi vládními příznivci a opozicí ve městě Artašat, ležícím 30 kilometrů od Jerevanu.

Spojené státy americké vyzvaly úřady a protestující, aby se vyhnuli násilí. Rusko zase vyzvalo k dodržování zákonů.

Neomezený vládce

Opozice se obává, že jmenováním Sargsjana předsedou vlády obchází on i parlament ústavu a snaží se tak získat neomezenou moc. Sargsjan by se i po deseti letech těšil prakticky stejným pravomocím, jaké měl doposud.

Arméni si totiž v referendu před třemi lety odhlasovali změnu ústavy, která převádí většinu pravomocí prezidenta na předsedu vlády. Novela ústavy zároveň mění přímou volbu prezidenta na parlament.

Rada Evropy přitom hlásila pochybnosti o řádném a demokratickém průběhu hlasování, v němž se pro ústavní změnu vyjádřilo 63 procent Arménů. V účinnost vstoupila novela ústavy vloni v květnu, tedy pouhého půl roku před koncem Sargsjanova mandátu.

Ve funkci prezidenta nahradil Serže Sargsjana jiný muž stejného příjmení, který však není s exprezidentem nijak příbuzný. Novou hlavu státu Armena Sargsjana si Serž osobně vybral jako svého nástupce. Parlament ho do funkce zvolil 2. března.

Reklama

Doporučované