Hlavní obsah

Arogance, lži a úplatky. Otevřená zpověď Jana Rumla 20 let po Sarajevu

Jan Ruml v rozhovoru vysvětluje i to, proč by ho neděsila vláda Andreje Babiše, Okamurovy SPD a komunistů.

 

Reklama

Jan Ruml ve Výzvě Jiřího Kubíka komentuje zásadní momenty novodobé české historie. Nebýt jeho kategorických postojů, nemusela před dvaceti lety padnout Klausova vláda a o rok později vzniknout opoziční smlouva.

Článek

„Václav Klaus o nepravostech musel vědět,“ říká o finančních skandálech ODS s vymyšlenými sponzory bývalý politik Jan Ruml, který přesně před dvaceti lety vyzval společně s místopředsedou strany Ivanem Pilipem Václava Klause k okamžité rezignaci na post předsedy ODS a premiéra. Jejich apel se zažil pod klausovským označením „sarajevský atentát“ (premiér Klaus v době jejich vystoupení byl na návštěvě Sarajeva).

V rozhovoru pro Seznam Ruml vysvětluje i to, proč v roce 1998 jako šéf nové strany Unie svobody odmítl nabídku vítěze tehdejších voleb, šéfa ČSSD Miloše Zemana, na vstup do vlády. V důsledku Rumlova odmítnutí se Zeman dohodl s šéfem ODS Klausem na opoziční smlouvě.

Vyčítá si Ruml, že pomohl vytvořit prostředí dodnes spojované se začátkem klientelismu a politické korupce v Česku? Proč se obává paktu Zeman-Babiš? Jak se chce do politiky zase vrátit a za co by osmadvacet let po listopadu 1989 znovu demonstroval? Podívejte se v úvodním videu.

Reklama

Doporučované