Hlavní obsah

Arogance připomíná komunistické funkcionáře z roku 1989, shodují se pořadatelé demonstrací z Brna

V Brně se v úterý sešlo při demonstracích přes šest tisíc lidí.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Za protivládními protesty v Brně stojí spolek o třech členech. Společně Brno koordinuje protesty s Milionem chvilek pro demokracii a hlavní část peněz získává od nich.

Článek

Šest až sedm tisíc protestujících lidí na náměstí Svobody a v pořadí sedmý protest za nezávislou justici. Brno v úterý zažilo doposud největší protivládní demonstraci.

„Jde nám o to, aby se řádně prošetřily Babišovy kauzy. Pokud budeme mít obžalovaného, nebo dokonce odsouzeného premiéra, pak je naprosto nezbytná jeho demise. Jinak bychom měli nechvalné prvenství v západním světě,“ říká třiadvacetiletý student informatiky ve veřejné správě Ondřej Zeman, který patří mezi hlavní organizátory.

S kolegy pořádal demonstrace už loni. Na konci října při výročí sta let od založení republiky se jejich iniciativa přeměnila na spolek nazvaný Společně Brno. „Jsme tři zakládající členové, ale bez pomoci dvou až tří desítek dobrovolníků bychom akce nedokázali uspořádat,“ řekla dvacetiletá Hana Strašáková, která chce studovat pedagogiku na filozofické fakultě.

Společně Brno koordinuje akce se spolkem Milion chvilek pro demokracii, který pořádá největší protesty v Praze. „Je to oboustranně prospěšná spolupráce. Mají výbornou komunikační strategii, vedou transparentní účty, což pomáhá k důvěryhodnosti organizací. Mají jasnou hierarchii a stejné cíle,“ vysvětlila zakladatelka Institutu politického marketingu Alžběta Králová.

Pořadatelům akcí funguje dobrovolnická spolupráce. „Občas se nám stává, že nás osloví lidé na ulici a chtějí spontánně pomoci,“ vysvětlil Zeman. Na akce lákají prostřednictvím Facebooku, v poslední době se jim osvědčily také papírové letáky. „Díky nim je pak daleko větší účast, než se zdá z facebookových stránek,” dodala Strašáková.

Tvrdí, že je jedna demonstrace přijde na 25 až 30 tisíc korun. „Je to hlavně ozvučení, pódium nebo tisk letáků. Na vše většinou dostáváme slevy,” uvedli organizátoři. Na transparentním účtu mají momentálně necelých 50 tisíc korun, desítky dárců většinou přispívají po několika stokorunách.

Étos ochrany mladé demokracie

Podle odborníků přibývá lidí na náměstích z několika důvodů. „Pořadatelé mají jednotné jednoduché sdělení. Hlásají étos potřeby ochrany mladé české demokracie, pod nímž se spojí hodně mladých lidí,“ popsala Králová.

Politolog Masarykovy univerzity Miloš Gregor vidí rozhodující faktor v přibývajících kauzách Andreje Babiše. „Je tu silné společenské pnutí. Kauzy už jsou natolik velké, že už je to pro část společnosti nepřijatelné a pouze hledá nějakou organizační složku, která jí názory pomůže vyjádřit,” vysvětlil politolog.

Také úterní demonstrace v Brně sledovala zahraniční média, třeba švédská televize SVT nebo německý deník Süddeutsche Zeitung. Reportéři se ptají, zda jsou současné demonstrace porovnatelné s rokem 1989. „Určitě bych to nesrovnával. Teď máme demokracii, tehdy šlo o život, nebylo jasné, jestli protesty nerozjezdí tanky podobně jako v Číně,“ řekl Ondřej Zeman.

Přesto jednu paralelu vnímá. „Někdy až mrazí z toho, jak stejně se vyjadřuje mluvčí prezidenta Ovčáček a tehdejší vládnoucí komunisté. Označují nás za děti, které v životě nic nedokázaly,” řekl člen Společně Brno.

Podobnosti si všiml také Gregor. „Rétorika kolikrát připomíná rétoriku komunistických pohlavárů. Snaží se protesty bagatelizovat, zesměšňovat. Nálepkují je jako koncert nebo pěkným počasím. Nicméně platí, že tak masivní protesty jsme tu za třicet let neměli, a to už jsme zažili pěkná slunečná léta,” uvedl Gregor.

K demonstracím v Brně se ve středu vyjádřil i premiér Andrej Babiš při své návštěvě jižní Moravy. Zopakoval, že demonstrující vycházejí ze lží. „Neodvolal jsem ministra spravedlnosti Kněžínka. Už předem bylo jasné, že je ve funkci jen na omezenou dobu,” řekl mimo jiné.

Také brněnští pořadatelé v neděli 23. června zamíří na demonstrace do Prahy. Odmítají, že touto akcí, kam podle nich může dorazit až 200 000 lidí, protesty skončí. „Celospolečenský tlak a to, kolik lidí za pořadateli stojí, určitě neustanou jen kvůli prázdninám,” řekla Králová.

Reklama

Doporučované