Hlavní obsah

Arogance, zpupnost, musí rezignovat, zní po Vondráčkově večírku Sněmovnou

Foto: Seznam Zprávy

Momentka z večírku Radka Vondráčka.

Reklama

Redakce Seznam Zprávy exkluzivně informovala o privátní akci, kterou v historickém sále dolní komory parlamentu uspořádal současný předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček z hnutí ANO. A na kterou je hrdý.

Článek

Pod Radkem Vondráčkem, předsedou Poslanecké sněmovny, se kývá židle.

Už zítra navrhne jeho předchůdkyně ve funkci Miroslava Němcová z ODS aby se jeho chováním zabývali poslanci. Na program jednání žádá zařadit mimořádný bod – „k neuctivému jednání předsedy PS Radka Vondráčka v historickém sále Sněmovny“.

A pohoršení neskrývají ani další zákonodárci.

Reagují na zjištění, které přinesla redakce Seznam. Zveřejnili jsme fotografie, na nichž současný šéf dolní komory a nově také místopředseda vládního hnutí ANO řádí v jednacím sále Poslanecké sněmovny. V botách a s kytarou v ruce vyskočil na předsednický pultík, aby zahrál kolegům, kteří s ním předtím slavili ve sněmovní restauraci.

Vondráček akci potvrdil s tím, že se odehrála na podzim roku 2017, že sál byl v té době v rekonstrukci a že se vůbec nemá za co stydět. „Já se k tomu dokonce hrdě hlásím. Jen to tedy není úplně aktuální, v tu dobu jsem ještě nebyl předsedou Poslanecké sněmovny.”

Podrobněji zde:

Mnozí politici jsou jiného názoru. „Poslance, kteří svým chováním zneuctili naši nejvyšší zákonodárnou ústavní instituci, vyzýváme k rezignaci na svůj mandát. Společně s dalšími stranami budeme navrhovat, aby se Sněmovna kauze mimořádně věnovala,“ vzkázal šéf TOP 09 Jiří Pospíšil.

Rezignaci na funkci předsedy Sněmovny žádá Miroslava Němcová. „Všude ve světě jsou tyto prostory považovány za mimořádné, požívají úcty občanů jako symboly státnosti a zejména historické objekty jsou mimořádně památkově chráněny. Neznám zemi, kde by něco podobného bylo možné. Jedinou možnou reakcí je rezignace předsedy Sněmovny na svou funkci,“ napsala v tiskovém prohlášení politička, která byla předsedkyní Poslanecké sněmovny v letech 2010–2013.

Jak na večírek Radka Vondráčka reagují další politici?Video: Seznam Zprávy

Němcová má za to, že chování Vondráčka je projevem neúcty k historickému a památkově chráněnému prostoru. „Fotografie a následná reakce Radka Vondráčka ilustrují aroganci, zpupnost a nepochopení povinností jednoho z nejvyšších ústavních představitelů naší země. Sněmovna není Lucerna a pořádání mejdanů v jednacím sále je ostudné a neomluvitelné.“

Narážku na Lucernu udělal sám Vondráček ve svém komentáři pro Seznam. „Já myslím, že to tomu sálu jen prospělo, že v Lucerně si zahraje kdekdo a tady si zase tolik lidí možnost zahrát nemá,“ řekl. A odmítl, že by prostory Poslanecké sněmovny jakkoli znevážil.

„Takto se chovali bolševici, když dobyli Zimní palác. Je to nedůstojné Poslanecké sněmovně. Jednací sál je od toho, aby se projednávaly zákony. Ne aby se tam tančilo na stole,“ reagoval lidovecký poslanec Jan Bartošek. Ten byl tři roky místopředsedou Poslanecké sněmovny. „Určitě to bude pro KDU-ČSL téma pro jednání organizačního výboru.“

Nevěřícně se na zjištění Seznamu tvářil šéf ODS Petr Fiala. „To snad ani není potřeba komentovat. O tom si udělá každý obrázek sám. Něco to vypovídá o těch lidech a mentalitě těch, kteří se takto chovají.“

„Doufám, že to zopakujeme a že si ještě ve Sněmovně zazpívám.“Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

Jaké jsou další reakce na českém Twitteru?

Anketa

Považujete chování Radka Vondráčka za přijatelné?
Ano
48 %
Ne
52 %
Celkem hlasovalo 41515 čtenářů.

Reklama

Doporučované