Hlavní obsah

Arsenal v rukou majitele Spotify? Miliardář má plán i podporu legend

Foto: Profimedia.cz

Daniel Ek, švédský miliardář, zakladatel a majitel streamovací platformy Spotify.

Reklama

Zpackaný projekt Evropské Superligy obnažil finanční těžkosti některých velkoklubů. Některé z nich by mohly změnit dokonce majitele. Konkrétní nabídka přistane na stole ohledně londýnského Arsenalu.

Článek

Když před týdnem švédský businessman Daniel Ek ležérně informoval prostřednictvím Twitteru o jistém zájmu odkoupit klub svého srdce, veřejnost jeho slova celkem logicky příliš vážně nebrala. Jenže v souvislosti s dlouhodobou frustrací fanoušků Gunners, která dokonce kvůli ochotě současných majitelů zaprodat Arsenal do Evropské Superligy vyústila v demonstrace, se otázka možnosti prodeje londýnského velkoklubu jeví stále reálněji.

Švédský podnikatel Daniel Ek je především známý jako spoluzakladatel a CEO celosvětově používané aplikace Spotify, streamovací platformy pro hudbu a podcasting. Ek Spotify založil v témže roce, kdy se Gunners usídlili na své nové adrese, tedy Emirates Stadium. Zatímco Arsenal od léta roku 2006 až tak významnými mezinárodními úspěchy nehýřil, Ekovi se podařilo ze Spotify vybudovat respektované impérium. S odkoupením Arsenalu to myslí Seveřan ledově vážně, a tak první oficiální konkrétní finanční nabídka už je na stole nynějších amerických majitelů severolondýnského klubu.

Úspěšný švédský podnikatel je podle svých slov dlouholetým vášnivým příznivcem Gunners. „Arsenalu fandím od svých 8 let. Ten klub mi jednoduše přirostl k srdci. Je to můj tým, miluji historii Gunners, hráče a fanoušky,“ popsal svůj hluboký vztah k anglickému gigantu pro server The Athletic.

Leckdo by si pomyslel, že ač zdatný businessman, Ek nemůže mít sebemenší páru o tom, do jaké to krajiny se v případě úspěšné nabídky přiřítí. Švéd má ovšem podle všeho pro svůj adorovaný klub křišťálově čistou vizi, ve které ho kromě milionů frustrovaných fanoušků po celém světě mají podpořit i těžké váhy fotbalových kronik typu Thierryho Henryho, Patricka Vieiry nebo Dennise Bergkampa. Nedotknutelné trio legendárních Kanonýrů z dob zlaté éry Arsenalu má ve fanouškovské obci Arsenalu slovo nejsvětější a bez pochyby s trochou vynaloženého úsilí dokáže na svých sociálních sítích velké divy.

„Cítím obrovskou příležitost dostat svůj milovaný klub zpátky na výsluní. Myslím to naprosto vážně. Co se týče zdrojů, všechno mám už připravené,“ uvedl Daniel Ek v otevřené zprávě mířené především na adresu amerických majitelů Arsenalu. Samotná akvizice londýnského klubu by podle odhadů magazínu Forbes mohla vyjít na zhruba 2,8 miliardy dolarů (odhadovaná tržní hodnota Arsenalu), přičemž Švédova počáteční nabídka je o celou 1 miliardu dolarů nižší.

Pravdou je, že jméno amerických bratrů Kroenkeových se mezi příznivci Gunners skloňuje s neskrývaným despektem, ba někdy přímo odporem. Obecně američtí majitelé anglických velkoklubů to mají k dnešnímu datu v Británii o něco složitější, leč nutno dodat, převážně vlastním přičiněním. A kolem Kroenkeových panuje v severním Londýně přinejmenším napjatá atmosféra.

Trajektorie Arsenalu je de facto od jejich příchodu v roce 2011 konzistentně sestupná. Na současnou finanční recesi vyvolanou pandemií v kombinaci s nepřesvědčivými výsledky američtí businessmani odpověděli svérázně, když svůj klub neváhali „namontovat“ do pozlacených plánů Evropské Superligy. Vidina ekonomického polepšení ale dostala tvrdý direkt od vzácně sjednocené fotbalové veřejnosti. Rozhořčení příznivci Gunners dokonce neváhali vyrazit se svým sdělením do ulic a z plných plic vyzývali americké bratry k okamžité kapitulaci.

Stan a Josh Kroenkeovi se k potenciálnímu prodeji vyjádřili v úterý, když zaujali odmítavý postoj. Ještě v úterý vydali prohlášení oznamující, že veškeré spekulace stran prodeje Arsenalu nemají vliv na jejich záměr a ochotu klub skutečně prodat. „Zůstáváme jakožto zodpovědní majitelé Arsenalu stoprocentně oddaní a v žádném případě nehledáme klubu nového vlastníka.“ Jenže ve středu přistála první oficiální nabídka otevírající bránu veškerým spekulacím.

KSI (Kroenke Sports and Entertainment) nejsou ve sportovním světě žádní čučkaři. V současnosti KSI vlastní kromě pravidelného účastníka Premier League i dvě americké sportovní značky působící v NFL a NBA – Los Angeles Rams a Denver Nuggets. Movití Kroenkeovi rozhodně nejsou v pozici, kdy by byli nuceni svá aktiva rozprodat.

Bratři Kroenkeovi nejsou pod tlakem ekonomickým, ale společenským. Zdá se, že jen těžko by je někdo mohl od londýnského rezavějícího žezla odtrhnout. Nedá se vyloučit, že KSI zkusí pragmaticky v následujících dnech potenciální prodejní cenu Arsenalu vyšroubovat nahoru. Nejbližší osud Arsenalu tak zřejmě závisí na tom, kolik bude ochoten přiložit švédský entuziastický podnikatel a zdali je vůbec reálné, aby jakákoliv částka ambiciózním Američanům v nějaké fázi stačila.

Zásadní tak může být stupňovaný tlak od fanoušků, kteří po novém majiteli svého klubu doslova lační. Vytrvalý nápor nejvěrnějších příznivců s podporou globálně uznávaných expertů a fotbalových legend by mohl přispět ke kýžené změně. Ostatně o pravé síle dřímající v těchto institucích jsme se mohli přesvědčit při nedávném zdemolování lukrativních snů právě bratří Kroenkeových a spol.

Reklama

Doporučované