Hlavní obsah

Arsenalu bude čelit Wengerův oblíbenec v dresu West Hamu, londýnské derby uvidíte na TV Seznam

West Ham proti Arsenalu, atraktivní utkání Premier League v sobotu na Televizi Seznam, podívejte se na videopozvánku k utkání.Video: DIGI Sport

 

Reklama

Léta působil v Arsenalu, teď hájí branku týmu West Ham United. A velmi dobře, statistiky řadí Lukasze Fabianského mezi nejužitečnější fotbalisty Premier League. Polský brankář má tedy ty nejlepší předpoklady vyniknout i v sobotním televizním přenosu Televize Seznam, v němž West Ham nastoupí právě proti klubu s kanonem ve znaku, tedy proti Arsenalu. Studio moderované Jiřím Hoškem začíná v sobotu 12. ledna ve 13:10.

Článek

Lukasz Fabianski se v probíhající sezóně pyšní celkem 80 zákroky a 14 vyboxovanými míči. To jsou čísla, která v dosavadním průběhu soutěže nedal dohromady žádný z jeho rivalů mezi třemi tyčemi.

Podívejte se na jeho efektní a zároveň efektivní zákroky:

Statistika velkého počtu zákroků vystavuje současně mizernou vizitku obraně West Hamu, která i v inovovaném složení působí podobně zranitelně jako v letech předchozích. Stoicky vyhlížející rodák z Kostrzynu nad Odrou je ovšem na podobná „okénka” zvyklý už za svého předchozího působení ve Swansea, kde musel svízelné situace řešit ještě častěji.

Deník The Guardian dokonce spočítal, že žádný brankář v 5 nejlepších evropských ligách neměl v posledních 5 sezonách tolik zákroků jako právě Fabianski... „To je skvělá statistika,” reaguje skromný 33letý gólman. „Měli by tam ale taky uvést, kolik jsem dostal gólů.”

Nebýt nešťastných zranění, přicházejících zpravidla v ten nejméně vhodný okamžik, byl by Fabianski ve své kariéře velmi pravděpodobně došel ještě dál. V roce 2010 mu jeho tehdejší kouč Arséne Wenger prorokoval, že se stane jedním z nejlepších brankářů v Premier League. Jenže v okamžiku, kdy se začal drápat na pozici klubové jedničky Gunners, a to před Manuela Almuniu a krajana Wojciecha Szczesného, přišlo nešťastné zranění.

Fotbalové přenosy Televize Seznam

Sobota 12. ledna, 13:10: West Ham – Arsenal, Premier League

Sobota 19. ledna, 18:10: Lipsko – Dortmund, Bundesliga

Sobota 26. ledna, 17:45: Sampdoria – Udinese, Serie A

Když pak byl fit, střídal Fabianski fenomenální zákroky s občasnými hrubkami, které si fanoušci vesměs pamatují přeci jen více. Jednou z kaněk na gólmanově raném působení v Arsenalu byl debakl 1:5 v semifinále ligového poháru na hřišti nenáviděného Tottenhamu, byť brankář na většině branek nenesl vinu. Polský sympaťák v rozhovoru pro The Guardian přiznává, že zpochybňování jeho kvalit během jeho působení na Emirates Stadium bylo na místě.

V letošním ročníku Premier League se Lukasze Fabianského štěstěna drží. Jak co se týče zdraví, tak co do fotbalové formy. Angličtí experti, kteří dokáží jednotlivé hráče rozebrat doslova na prvočinitele, jsou unešeni jeho zákroky pravou rukou. Ať už se jedná o pacifikování přízemních, nebo naopak vysokých střel, v této mikrodisciplíně nejspíš Fabianski nemá v nejvyšší anglické soutěži konkurenci.

Nejlepší jedenáctka první poloviny sezony, jak ji vidí novinář Sam Tighe:

Suma 7 milionů liber, kterou West Ham zaplatil sestupujícím Swans, se i v kontextu současné cenové hladiny zdá být ve spojitosti s majitelem 54 čistých kont v 202 zápasech Premier League naprostým pakatelem.

Reklama

Související témata:

Doporučované