Hlavní obsah

Asad si ztracené území hodlá vzít i silou. USA varovaly rebely, aby nepočítali s jejich pomocí

Syrský prezident Bašár Asad si vezme moc zpět i silou.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Syrský prezident Bašár Asad si vezme moc zpět i silou. Řekl to v rozhovoru pro ruskou televizi NTV. Před rebelskými skupinami podle něj stojí volba: usmíření, nebo boj. Rebelové zároveň v případě konfliktu nemohou počítat s podporou USA. Velitele na to upozornili sami Američané.

Článek

„Stojíme na rozcestí. První cesta vede k usmíření. Pokud se ale teroristé nevzdají, povede druhá cesta k útoku,“ řekl syrský prezident Bašár Asad v nedělním rozhovoru pro ruskou televizi NTV. Ostře se vyjádřil zejména ke skupinám na severu země, které podporují Turecko. „Budeme s nimi bojovat, kontrolu nad územím získáme zpět silou. Rozhodně to není nejvhodnější řešení, ale je to jediná možnost, jak dostat území zpět pod kontrolu.“

Asadova slova přišla v době, kdy syrské vládní síly za ruské podpory pokračují v posílené ofenzivě na jihozápadě země u hranic s Jordánskem a Izralem okupovanými Golanskými výšinami. V noci ze soboty na neděli provedly podle svědectví místních obyvatel a rebelského vedení ruské stíhací letouny přibližně dvacítku útoků na město Busr al-Harír.

Syrskou armádu u hranic s Izraelem podle listu The Independent podporují také bojovníci pod íránskou záštitou. Izraelská armáda v neděli informovala o vyslání několika raket na dron mířící přes hranici ze syrské strany.

Ofenziva na jihozápadě Sýrie vyvolala reakci Spojených států. Podle americké velvyslankyně při OSN Nikki Haleyové Syřané porušují dohodu o takzvaných deeskalačních zónách, na kterých se loni dohodly USA s Ruskem. Američané už předtím Asada a jeho spojence varovali před „vážnými následky“ případného porušení dohody.

Podle agentury Reuters americká kritika vyvolala naději mezi rebelskými skupinami na případnou západní podporu v ozbrojeném konfliktu s Asadovým režimem. USA ale takovou variantu ve zprávě pro velitele skupin odmítly. Rebelové podle zprávy nemají při rozhodování o dalších krocích spoléhat na americkou intervenci.

Jedním z adresátů měla být podle The Independent i Svobodná syrská armáda (FSA), jejíž bojůvky jsou v poslední době spjaté zejména s Tureckem. V průběhu občanské války Američané prostřednictvím programu tajné služby CIA podporovali FSA dodávkami zbraní v hodnotě milionů dolarů.

Reklama

Doporučované