Hlavní obsah

Ashley se fandům Newcastlu nelíbil. Nový majitel nabízí miliardy i popravy

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Mikea Ashleyho může v Newcastlu vystřídat ještě méně oblíbený majitel.

Reklama

Článek

V Newcastlu se schyluje ke změně majitele klubu. Od fanoušky nemilovaného Mikea Ashleyho ale kupuje klub Premier League ještě kontroverznější subjekt. Saúdskoarabský fond, za kterým stojí korunní princ Mohamed bin Salmán.

V Británii se kolem toho rozpoutala široká veřejná diskuse. A téma nemohlo uniknout ani audiopořadu Angličan, ve kterém se tentokrát Jiří Hošek setkal s Jaromírem Bosákem a Luďkem Mádlem.

Britský miliardář Mike Ashley, vlastník obchodů se sportovním zbožím, zprvu s fanoušky Newcastlu United, tedy klubu, který si za 135 milionů liber koupil v roce 2007, vycházel dobře. Tvářil se lidově, chodil mezi příznivce na tribunu oblečen v klubovém dresu a podobně.

Rozkol nastal, když vyhodil z pozice manažera klubovou legendu Kevina Keegana. Antipatie rostla a bobtnala. „Řekl bych, že Ashleyho měli fanoušci Newcastlu v ještě výrazně menší oblibě, než v jaké vlastníky svých oblíbených klubů chovají třeba příznivci Arsenalu či Tottenhamu,“ poznamenal Jaromír Bosák.

Teď přichází chvíle, kdy se tedy fandové Newcastlu nejspíš Ashleyho zbaví, protože po několika předchozích nezdařených pokusech už se nyní na obzoru rýsují velmi konkrétní obrysy prodeje klubu společnosti jménem PCP Capital Partners. V očích mnoha se ale sladká chuť mění v ústech na přinejmenším hořkosladkou. To když zjišťují, že za novým vlastníkem stojí kapitál saúdskoarabského korunního prince Mohameda bin Salmána.

Na britských ostrovech není zvykem dívat se na někoho skrze prsty kvůli jeho občanství a cestovnímu pasu. „A je společensky neúnosné hovořit o někom pohoršlivě třeba proto, že je muslim,“ podtrhává Jiří Hošek. „Ale případ Salmán se řeší velmi intenzivně.“

Luděk Mádl přišel s myšlenkou, že diskutovaným problémem není kapitál z arabského světa, ale právě konkrétní osoba saúdskoarabského prince. „Ano, po vraždě novináře Chášakdžího se o korunním princi Mohamedu bin Salmánovi hovoří jako o osobě, která má na rukou krev. A tohle opravdu může hrát zásadní roli,“ přitakává Jiří Hošek.

Proti princově osobě a vstupu do Premier League burcuje například organizace Amnesty International, která dlouhodobě monitoruje situaci v zemích, kde bývají porušována lidská práva. A mezi ně saúdskoarabská monarchie bezpochyby patří, uplatňované právo šaría nešetří popravami, kamenováním či usekáváním končetin.

„Ale už teď zrušili bičování,“ všiml si Jaromír Bosák. „Bude také zajímavé sledovat případné změny saúdskoarabské strategie v situaci, kdy v důsledcích koronavirové krize prudce klesají světové ceny ropy,“ dodal.

Na základní motivaci toho, proč si chtějí Saúdští Arabové koupit klub, ve kterém působí například někdejší gólman Sparty Martin Dúbravka, se debatéři snadno shodli. „Snaží se vylepšit si prostřednictvím sportu image, podobně jako to před časem intenzivně začali dělat Katařané,“ zmínil Jaromír Bosák.

Ale na přetřes přišla i jiná témata. Víc se o situaci v Chelsea, která hráčům nesáhne na platy, o hříšnících, co i v době karantény pořádají bujaré večírky, nebo o situaci v sestupovém pásmu Premier League dozvíte, když si pustíte celý nový díl Angličana.

Angličan

Fotbalový pořad Jiřího Hoška (@hosekj) a jeho přátel, výhradně o Premier League. S pravidelnými hosty Luďkem Mádlem, Karlem Häringem, Jaromírem Bosákem nebo Jindřichem Šídlem.

Od fanoušků, kteří si bez anglické ligy nedovedou představit víkend, pro fanoušky. Pozor, ve studiu se za žádných okolností nesmí sejít dva fans stejného klubu!

Každý týden exkluzivně na Seznam Zprávách v sekci Audio.

Také rádi posloucháte? Napište nám své postřehy, připomínky nebo tipy na e-mail audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované