Hlavní obsah

Na 120 lékařů a psychologů vyzývá: Zastavte mučení Assange

Foto: Profimedia.cz

Julian Assange.

Reklama

Téměř 120 lékařů a psychologů vyzvalo k ukončení „psychického mučení a zanedbávání zdravotní péče“ zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange. Na Assangeovi podle nich zanechal následky dlouhý pobyt na ekvádorském velvyslanectví v Londýně i věznění v přísně střežené káznici Belmarsh rovněž v britské metropoli. Dopis těchto odborníků zveřejnil časopis The Lancet.

Článek

Pokud by 48letý Assange v cele zemřel, pak by bylo podle signatářů dopisu možné říct, že byl „umučen k smrti“. Britské justici experti vzkázali, že jeho „mučení“ musí skončit a musí mu být zajištěna „co nejlepší zdravotní péče, než bude pozdě“. Assange sedí ve věznici Belmarsh na východě Londýna od loňského dubna a po zdravotní stránce je na tom podle svých advokátů špatně.

Assange čelí ve Spojených státech obvinění z téměř dvou desítek trestných činů včetně nezákonného zveřejnění tajných dokumentů. Hrozí mu až 175 let vězení. O jeho vydání z britské vazby se zřejmě nerozhodne dříve než v červnu.

Ve strachu z vydání do Spojených států se Assange od června 2012 skrýval na ekvádorském velvyslanectví v Londýně. Evropský zatykač na tohoto Australana vydalo také Švédsko, kde čelil obvinění ze znásilnění. Loni v listopadu ale švédská prokuratura předběžné vyšetřování zastavila. Britská policie Assange před necelým rokem zatkla poté, co mu vláda Ekvádoru zrušila azyl.

Portál WikiLeaks se zaměřuje na zveřejňování tajných vládních dokumentů a dalších citlivých a někdy i šokujících dat, například údajů o velkých firmách či o tajných operacích a zabíjení civilistů americkou armádou.

Reklama

Doporučované