Hlavní obsah

Asi čtvrtina dětí mezi 12 a 15 lety má aspoň jednu dávku očkování proti covidu

Foto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Mezi dětmi ve věku 12 až 15 let, pro které je dostupné očkování od začátku července, je týden před začátkem školního roku proti covidu-19 očkovaná alespoň jednou dávkou zhruba čtvrtina.

Článek

Dalších asi devět procent nemoc prodělalo. V populaci 16 až 29 let, která se může v ČR očkovat od 4. června, má aspoň jednu dávku asi 48 procent, opět devět procent je chráněno imunitou z prodělané nemoci. Vyplývá to z informací, jež poskytl Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Dětí s ukončeným očkováním se nebude týkat povinné testování ve školách na začátku září.

V populaci od 12 do 15 let je podle statistiků asi 456 500 dětí. Ukončené očkování proti covidu-19 má 13 procent, jednu dávku dostalo dalších 12,5 procenta dětí v tomto věku. Ve věku 16 až 29 let je v České republice 1,485 milionu mladých lidí. Ukončené očkování má necelých 41 procent, jednu dávku pak asi sedm procent.

Epidemie, která má nyní mírný průběh, se šíří především mezi mladými lidmi od 12 do 29 let. Na 100 000 lidí v tomto věku připadá asi 25 až 28 nových případů týdně. Tento údaj, nazývaný též incidenční číslo, nyní dosahuje pro celou republiku hodnoty 12. I přesto počet nových případů u mladých dosahuje jen zlomku toho, co bylo zaznamenáno při jarní vlně epidemie, a epidemická situace v populaci mladých lidí i malých dětí vypadá podle ředitele ÚZIS Ladislava Duška stabilizovaně.

Školní děti se budou povinně testovat 1., 6. a 9. září. Test nemusí absolvovat očkovaní. Testování školáků přinese podle statistiků obraz o nákaze v celé populaci. „Bude velmi reprezentativní a hlavně kontakty budou dotrasovány a my uvidíme potenciál šíření nákazy,“ poznamenal Dušek. Na základě dat, která vzejdou ze školního testování a celkového vývoje v prvních dvou až třech týdnech září, může ministerstvo zvážit revizi některých protiepidemických opatření.

V některých evropských státech rostou počty nových případů už nyní, podle Duška ale neroste mortalita a tlak na nemocnice. Dušek doufá, že podobným směrem se epidemie bude vyvíjet i v Česku. Podle zdravotnických statistiků je jasné, že s návratem lidí do zaměstnání a dětí do škol začne epidemie covidu-19 růst. Vývoj by ale neměl být tak dramatický jako loni.

Reklama

Doporučované