Hlavní obsah

Asi jediný tady umím zabít králíka, lákal sedláky Drahoš. Prezidentem venkova se ale stal Topolánek

Kdo z kandidátů umí zabít králíka?

 

Reklama

Kandidáti na prezidenta přesvědčovali soukromé zemědělce, kdo z nich je pro ně ten pravý.

Článek

Prezidentští kandidáti ve čtvrtek bojovali o hlasy soukromých zemědělců. Kritizovali před nimi Andreje Babiše, chlubili se vlastními zkušenostmi s prací na poli.

Nejvíc sedláky přesvědčil Mirek Topolánek. Získal titul „prezident venkova“.

Kandidáty usilující v přímé volbě o post hlavy státu pozvala na debatu Asociace soukromého zemědělství. Pozvaní nešetřili chválou a slibovali zemědělcům, že zlepší všechny problémy, které je trápí. Zároveň se předháněli v tom, kdo má k venkovu větší vztah, kdo posekal více trávy a čí rodina má hlubší kořeny na venkově.

Přítomní zemědělci v publiku se mohli cítit jako neoceňovanější profesní skupina.

„Slibuji, že od vás budu brát produkty na slavnostní tabuli. Nebudu jezdit do velkoobchodů. Budu si hlídat trhy, které zásobujete přímo vy,” uvedl například Pavel Fischer.

Podobná slova slyšeli soukromí zemědělci vícekrát. „Pocházím z venkova, víkendy trávím na venkově. Od jara do Vánoc nakupuji na farmářských trzích v Dejvicích,” řekl Jiří Drahoš.

Kromě toho zaznívala také ostrá kritika velkopodnikatelů v zemědělství i systému dotací, které jsou nastaveny spíše v jejich prospěch.

„Slovo dotace jsem považoval za sprosté. Máme společnou zemědělskou politiku a kdybychom dotace nedávali, zemědělství by zahynulo. Je to vztah zákazník a klient. Stát si objednává zboží. Sedlák musí vědět, zda se mu vyplatí si dotaci vzít. Titulů je celá řada, Jurečka nahrává agrofertním podnikům, které si na dotace umí lépe dosáhnout než malý farmář. To se musí změnit,” uvedl Mirek Topolánek.

V následném hlasování v publiku debaty se nakonec prezidentem pro venkov stal právě on. Získal 67 hlasů, druhý Pavel Fischer 43 hlasů a třetí Jiří Drahoš 40 hlasů.

Reklama

Doporučované