Hlavní obsah

Asi jsem hybridní hrozba. Hlídač státu Bláha o vynuceném odchodu z Ministerstva financí

Bláha: Neexistuje žádná česká cesta. Stačí převzít britský model a stát bude desetkrát levnější.Video: Zuzana Kubátová

 

Reklama

České zdravotnictví je naprosto neprůhledné. Jedna nemocnice koupí lék za 80 korun, druhá za 800. To smrdí, říká ve Výzvě Seznamu technologický expert Michal Bláha.

Článek

Aktivity lidí jako je Michal Bláha jsou zřejmě pro část politiků a úředníků hrozbou. Svědčí o tom snaha tří desítek senátorů prosadit u Ústavního soudu zrušení veřejného Registru smluv, jedné z nejdůležitějších databází, z něhož čerpá jeho aplikace Hlídač smluv.

Bláha stojí i za službou Hlídač státu, která před pár dny získala titul Projekt roku - hlavní ocenění ve 12. ročníku ankety Křišťálová lupa. A také radí úředníkům s digitalizací státní správy.

S Babišovým nástupcem na Ministerstvu financí Ivanem Pilným se ale rozešel ve zlém. Jeho poradenský kontrakt skončil poté, co se začal zajímat o praxi kolem zajišťovacích příkazů Finanční správy.

„Těsně před volbami vyšla na Seznam Zprávách reportáž, kde paní Schillerová, náměstkyně ministra financí, říkala, že úředníci mohou vstupovat do živých daňových svazků. Což do té doby ministerstvo popíralo. Vyzval jsem ministra, aby to prošetřil a čtyři dny poté jsem dostal výpověď,“ říká Bláha.

Kolik milionů mohlo podle Bláhy ušetřit Ministerstvo financí? Jaké chyby Česko dělá při digitalizaci státní správy, aby nebyla předražená? A které politické strany podle něj nejvíc brání protikorupčním opatřením? Podívejte se na rozhovor v úvodu článku.

Reklama

Doporučované