Hlavní obsah
Online

Asie se bojí druhé vlny. Čína uzavírá města na severu, Soul noční kluby

Foto: Profimedia.cz

Stanice metra v Soulu.

Reklama

aktualizováno •

Nemocí covid-19 se na celém světě nakazilo přes 4,1 milionu lidí. Více než čtvrtina se uzdravila, zemřelo přes 280 tisíc lidí. Situace v evropských městech se pomalu uklidňuje. Nejhorší denní počty mrtvých hlásí Spojené státy.

Článek

Co byste měli vědět?

- Nové případy se opět objevují v Číně, jak u ruské hranice, tak ve Wu-chanu. Zejména pak dění na severu země i pro nedostatek informací vyvolává obavy z nové vlny nákazy. Čínské úřady v neděli označily Šu-lan, město v blízkosti ruské a severokorejské hranice, za vysoké riziko.

- Druhé vlny se obává i Jižní Korea. Po uzavření nočních klubů v hlavním městě kvůli šíření nákazy v podnicích starosta města uvedl, že následující tři dny budou kritické. Město doposud shromáždilo 5517 jmen lidí, kteří příslušné kluby v daném období navštívili.

- Americký viceprezident Mike Pence není v izolaci. V neděli večer to uvedl Bílý dům a dementoval tak dřívější informaci některých médií. Ta napsala, že se viceprezident rozhodl izolovat poté, co měla jeho spolupracovnice Katie Millerová v pátek pozitivní test na koronavirus.

Dění ve světě jsme sledovali online i v neděli:

  • Akcie v USA uzavřely smíšeně, přetrvává nejistota kolem viru

    Americké akcie uzavřely dnešní obchodování smíšeně, na trhu přetrvává nejistota kolem hospodářských dopadů šíření koronaviru. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, klesl o 0,45 procenta na 24.221,99 bodu. Širší index S&P 500 skončil téměř beze změny na 2930,19 bodu, zatímco index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se zvýšil o 0,78 procenta na 9192,34 bodu.

    Nárůst dnes zaznamenaly například ceny akcií amerických technologických společností Apple, Amazon či Alphabet. Výrazně naopak oslabily akcie hotelového řetězce Marriott International, jehož zisk se prvním čtvrtletí kvůli koronavirové krizi meziročně propadl o 92 procent na 31 milionů dolarů (788 milionů Kč).

  • Počet obětí koronaviru v USA přesáhl 80 000

    Počet úmrtí ve Spojených státech v souvislosti s koronavirem překročil hranici 80 000, uvedla dnes agentura AFP s odvoláním na údaje Univerzity Johnse Hopkinse, která vývoj pandemie monitoruje. Dá se očekávat, že v příštích týdnech se tato bilance ještě zhorší, dodala AFP. Spojené státy jsou zdaleka nejhůře postiženou zemí z hlediska počtu nakažených i počtu obětí.

  • Turecko zaznamenalo nejmenší počet nových případů od konce března

    Turecko v pondělí zaznamenalo nejnižší počet nových případů od 26. března. Vyplývá to z údajů tamního ministerstva zdravotnictví, informuje CNN. I tak ale od neděle přibylo 1114 nakažených. Celkový počet infikovaných tak vzrostl na 139 771. Za poslední den také zemřelo na nemoc covid-19 dalších 55 lidí. Celkem země eviduje 3841 úmrtí.

  • V Bílém domě budou roušky povinné

    Bílý dům nařídil personálu pracujícímu v Západním křídle nosit ochranné roušky. Výjimku mohou udělat pouze ve svým kancelářích, uvedl jeden ze zaměstnanců Bílého domu.

  • Otevření škol v Norsku nemělo za následek zhoršení epidemie

    Dubnové znovuotevření jeslí, školek a prvního stupně základních škol v Norsku nemělo za následek opětovné zesílení koronavirové epidemie. Konstatovaly to dnes podle agentury AFP zdravotnické úřady skandinávské země, v níž se tento týden otvírají i další stupeň základní školy a střední školy.

    Norsko patřilo mezi první evropské země, které přistoupily k otvírání školek a mateřských škol. Otevřelo je už 20. dubna. O týden později je následoval první stupeň základních škol. V Norsku, které má 5,4 milionu obyvatel, bylo dosud evidováno přes 8100 případů koronavirové nákazy, která si vyžádala 224 obětí. Za poslední den přibylo 17 nakažených a pět zemřelých

  • Guvernérka Iowy podstoupí dobrovolnou karanténu po setkání s Pencem

    Po středeční návštěvě Bílého domu a pátečním setkání s Pencem se dnes do částečné karantény uchýlila rovněž guvernérka státu Iowa Kim Reynoldsová. Na dnešní tiskové konferenci uvedla, že s Millerovou nepřišla do přímého kontaktu a že se bude řídit podle stejných pravidel jako izolovaní pracovníci Bílého domu. Pracovat tak bude z domova a v případě nutnosti vyjít na veřejnost se bude vyhýbat kontaktu s jinými lidmi.

  • Evropský parlament zavádí od středy povinné nošení roušek

    Evropský parlament zavádí od středy povinné nošení roušek ve všech svých budovách. Na twitteru o tom informoval český europoslanec Ondřej Kovařík (ANO). Jak dodal, každý tamní zaměstnanec získal několik roušek zdarma a při jejich bližším prozkoumání je vidět, že byly ušité v Brně.

    Nošení roušek v budovách Evropského parlamentu je součástí plánu na pozvolný návrat k normálnímu provozu v institucích Evropské unie. Kromě nošení roušek se bude rovněž všem lidem vstupujícím do sídla EP povinně měřit tělesná teplota.

  • BBC? Raději Netflix, říká stále větší počet Britů a ruší poplatky

    Tisíce britských domácností ruší během koronakrize své televizní licence, čili koncesionářské poplatky. Diváci si místo veřejnoprávní BBC raději zaplatí jednu ze streamovacích platforem jako je Netflix nebo Disney+. Těm zatím v době pandemie přibývají miliony předplatitelů.

  • New York zaznamenal vyšší úmrtnost i z jiných příčin než covid-19

    Ve městě New York během prvních dvou měsíců pandemie zemřelo z jiných příčin, než je nemoc covid-19, kterou způsobuje koronavirus, o zhruba 5000 lidí více, než bývá běžné v tomto období. Uvedla to dnes agentura Reuters s odvoláním na americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Tato úmrtí mohla být podle CDC způsobena několika faktory, včetně pozdního vyhledání či získání zdravotní péče kvůli strachu z nákazy koronavirem.

  • ECB minulý týden nakoupila dluhopisy za rekordních 44 miliard eur

    Evropská centrální banka (ECB) minulý týden v rámci svého stimulačního programu nakoupila dluhopisy za rekordních 44 miliard eur (1,2 bilionu Kč). Přesto se jí nepodařilo udržet pod kontrolou náklady na státní půjčky v Itálii i v dalších silně zadlužených zemích eurozóny. Vyplývá to podle agentury Reuters z dnešních údajů ECB.

  • EK chce, aby aerolinky zrušené lety nahrazovaly ročními vouchery

    Evropská komise se chystá navrhnout leteckým společnostem, aby poskytovaly svým klientům za zrušené lety nejméně rok platné vouchery za stejných podmínek. Státy se zase Brusel chystá vyzvat, aby se za tyto poukazy zaručily a motivovaly tím cestující k jejich využívání. Vyplývá to z dokumentu EK, o němž dnes informovala agentura Reuters. Návrh je součástí balíčku doporučení k letní turistické sezoně, který se komise chystá představit ve středu.

  • Zisk hotelového řetězce Marriott kvůli koronaviru prudce klesl

    Čistý zisk amerického hotelového řetězce Marriott International se v letošním prvním čtvrtletí propadl o 92 procent na 31 milionů dolarů (788 milionů Kč) z 375 milionů dolarů před rokem. Důvodem je prudký pokles rezervací v důsledku koronavirové krize. Oznámila to dnes firma.

  • 263 dalších obětí hlásí Francie

    Z neděle na pondělí přibylo ve Francii 263 dalších obětí nemoci covid-19. Celková bilance úmrtí je v současné době odhadována na 26 643 lidí. Silný denní nárůst je částečně způsoben „doháněním“ víkendových údajů, píše deník Le Monde. Kvůli infekci je v zemi hospitalizováno 22 284 lidí, za posledních 24 hodin bylo zaznamenáno 523 nových hospitalizací. V současné době vyžaduje intenzivní péči 2 712 pacientů.

  • WHO: Počet nakažených zdravotníků je alarmující

    Epidemioložka Světové zdravotnická organizace Maria Von Kerkhove dnes na týdenní tiskové konferenci uvedla, že „počet zdravotních pracovníků nakažených koronavirem je po celém světě alarmující. V některých zemích je nakažených zdravotníků více než 10 procent,“ uvedla. WHO podle ní znepokojivou situaci monitoruje a snaží se zjistit, jak zdravotníkům pomoci.

  • Sever Číny si užíval víkend volnosti. Teď je kvůli nákaze ve válečném režimu

    Dva dny po celonárodním uvolnění se severovýchodní Šu-lan znovu zavírá. Kvůli dalšímu šíření nákazy si nově vysloužil stav nejvyššího rizika i „válečného režimu“. Výskyt onemocnění v této oblasti je přitom pro odborníky záhadou.

  • Stát New York hlásí nejmenší denní počet zemřelých od 26. března

    Americký stát New York dnes ohlásil nejmenší denní počet zemřelých v souvislosti s koronavirem od 26. března. Ve státě, který je jednou z nejhůře zasažených oblastí na světě, zemřelo na komplikace spojené s covidem-19 za posledních 24 hodin 161 lidí. V New Yorku také setrvale klesá počet hospitalizovaných, guvernér Andrew Cuomo se proto chystá v některých nejméně postižených regionech postupně obnovovat ekonomický život.

    Dvacetimilionový stát New York je nejhůře zasaženým v USA, nález SARS-CoV-2 se zde od začátku pandemie podle Univerzity Johnse Hopkinse potvrdil u více než 335 000 lidí, z nichž přes 26 600 v důsledku nákazy zemřelo.

  • EP chce prosadit své priority při unijní záchraně ekonomik

    Příští sedmiletý rozpočet Evropské unie a související fond pro oživení ekonomik po koronavirovém výpadku musí počítat s klimatickými závazky EU a dalšími dosavadními prioritami. Pomoc pro odvětví a regiony zasažené krizí by měla být co nejrozsáhlejší, zároveň by ale neměly přijít zkrátka studijní či vědecké programy. Požadují to poslanci Evropského parlamentu, kteří se na čtvrtečním plenárním jednání chystají přijmout usnesení k rozpočtu a fondu. Evropská komise plánuje předložit jejich návrh během května. Komisaři odhadují, že na pokrizovou pomoc by měla EU vyhradit až dva biliony eur (56 bilionů korun).

  • Itálie hlásí 179 nových obětí nákazy, mírně více než v neděl

    V Itálii za poslední den přibylo 179 mrtvých s nákazou koronavirem. Je to o 14 více než v neděli, kdy s nemocí covid-19 zemřelo nejméně lidí od 9. března. Celkem již země eviduje 30 739 mrtvých. Nových případů nákazy bylo ohlášeno 744, tedy nejméně od počátku března. S odvoláním na úřad civilní ochrany o tom dnes informovala agentura Reuters.

    I přes dnešní srovnatelně mírný nárůst zůstává denní bilance obětí v šedesátimilionové Itálii třetí den po sobě po hranicí 200. Podruhé za sebou od začátku března se počet nově nakažených dostal pod 1000, v neděli jich úřady hlásily 802. Od začátku epidemie v zemi se koronavirem infikovalo již 219 814 osob.

Reklama

Hlavní zprávy