Hlavní obsah

Asijské akcie klesají podobně jako ty americké nebo evropské, nejhorší situace je v Číně

Po oslabení amerických a evropských akcií mají problém i asijské burzy.Video: AP

 

Reklama

Vývoj na asijských trzích je podobný tomu v Evropě nebo v USA. Na začátku týdne došlo na Wall Street k prudkému poklesu hodnoty akcií. Úterní oživení nevydrželo a nyní dochází k dalšímu poklesu na akciových trzích po celém světě.

Článek

Největší asijské trhy zaznamenaly v pátek prudké ztráty. Nejhorší situace je v Číně, kde došlo k prohloubení poklesů zaznamenaných na začátku tohoto týdne. Čínské akciové trhy jsou relativně nestálé, protože je ovládají spíše drobní investoři. Snížení hodnoty akcií v druhé největší ekonomice znervózňuje celý svět.

Prudký pokles zažily ve čtvrtek také americké akcie, jejichž hlavní indexy se propadly o zhruba čtyři procenta. Mezi investory nadále panují obavy z růstu inflace a úrokových sazeb. Internetová společnost Twitter nicméně výrazně posilovala díky překvapivě příznivým hospodářským výsledkům.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, ve čtvrtek ztratil 4,15 procenta, tedy více než tisícovku bodů, a uzavřel na 23 860,46 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 3,75 procenta na 2581 bodů a index technologického trhu Nasdaq se snížil o 3,90 procenta na 6777,16 bodu.

Indexy Dow Jones a S&P 500 již ztratily více než deset procent ze svých rekordních maxim, na která se vyšplhaly 26. ledna. Pokles na amerických akciových trzích začal už minulý týden v pátek, kdy Dow Jonesův index ztratil přes 2,5 procenta. V pondělí se propadl o 4,6 procenta, utrpěl tak nejprudší procentní pokles od srpna 2011. V úterý se naopak zvýšil o 2,33 procenta, což představovalo nejprudší procentní nárůst od ledna 2016. Ve středu opět klesl, ale jen o necelou desetinu procenta.

Na devizovém trhu se dolar během čtvrtečního obchodování vyšplhal až na dvoutýdenní maximum vůči koši předních měn. Podporuje ho růst výnosů u dluhopisů vlády Spojených států. V závěru obchodování v New Yorku euro vůči dolaru ztrácelo zhruba 0,1 procenta na 1,2250 USD.

Jednotná evropská měna se před deseti dny vyšplhala na tříleté maximum 1,2536 USD, od té doby však oslabila o více než dvě procenta. Dolar v posledních dnech těží z výprodeje na globálních akciových trzích a z vyhlídek na další zvyšování úrokových sazeb v USA.

Podle analytiků dotazovaných agenturou Reuters je však nynější posilování americké měny pravděpodobně pouze dočasné. „Vzestup dolaru se již blíží ke konci,” uvedl John Taylor, zakladatel a prezident výzkumné společnosti Taylor Global Vision.

Reklama

Související témata:

Doporučované