Hlavní obsah

Asijský trh v Berlíně je přestupní stanicí při obchodu s lidmi. Řada obětí je nezletilých, říká policie

Foto: Wikimedia Commons

Oblíbený asijský trh v Berlíně jako přestupní stanice v obchodování s lidmi. Řada obětí je nezletilých.

Reklama

Trh s asijskými potravinami na kraji Berlína, kterému se přezdívá Malá Hanoj, představuje podle německé policie důležitý bod na mapě světového obchodování s lidmi. V neděli o tom informoval německý zpravodajský kanál Deutsche Welle.

Článek

Německé úřady se domnívají, že tržnicí s asijskými potravinami na kraji Berlína projdou stovky lidí, kteří putují z Vietnamu do západní Evropy, a to včetně nezletilých osob. Jeden z vedoucích vyšetřovatelů pod podmínkou anonymity řekl místní vysílací stanici RBB24, že obchodníci s lidmi občas využívají sirotků a dětí na ulici, které si zločinci nejprve vytipují a posléze nechají převézt do Německa.

Vyšetřovatelé stanici dále sdělili, že organizované zločinecké sítě pro svou činnost využívají velkoobchodní trh Dong Xuan Center na severovýchodě města. V něm operuje okolo 250 obchodníků z celé Asie, kteří do Německa přivádí lidi z Vietnamu přes Rusko, pobaltské státy a Polsko.

„Máme důkazy, že tyto případy mají souvislost s dalšími celostátními případy a že s využitím postupů nelegálního obchodování s lidmi je řada nezletilých přivedena do Německa. Ti pak pracují v nehtových studiích,” uvedl mluvčí německého celního úřadu Michael Bender.

Podle polského pohraničního strážníka může částka za pašování jednoho člověka do Německa dosáhnout až 15 000 eur, což je přibližně 384 000 korun. Náklady buďto pokryje rodina člověka, který putuje za hranice, nebo si je dotyčný musí odpracovat během cesty. Existují případy, kdy jsou oběti obchodování nucené páchat trestné činy, aby svůj dluh splatily.

K uvedenému zjištění se pojí také soudní proces, který nyní probíhá v polské Poznani. Během líčení jedna z obětí tohoto obchodování, muž z Vietnamu, podal svědectví o tom, jak s ním daný obchodník hovořil v jeho domovské vesnici – slíbil mu tehdy práci v Evropě výměnou za to, že za něj jeho babička bude ručit svým domem. „Jeden z obžalovaných pak během tohoto soudního líčení zmínil Dong Xuan Center jako důležitý bod této sítě,” informovala RBB24.

Podle zpravodajského serveru Deutsche Welle se navíc spoustu dětí po svém příjezdu do Německa ztratí. Cituje přitom deník Tagesspiegel, podle něhož bylo od roku 2012 v Berlíně nahlášeno asi 472 pohřešovaných nezletilých Vietnamců.

Německá federální policie prohledala Dong Xuan Center kvůli podezření na obchodování s lidmi již v roce 2018. Dokumenty, které při razii zabavila, ukázaly, že aby mohli obchodníci přivést Vietnamce do Německa, využívají často falešná manželství.

Reklama

Související témata:

Doporučované