Hlavní obsah

Asijský tygr chřadne. Všechny jihokorejské firmy dohromady nestačí na Apple

Foto: Unsplash - Kote Puerto

Ani síla společnosti Samsung, která těmto společnostem dodává součástky, nedokázala výsledek zvrátit.

Reklama

Američtí technologičtí giganti Apple, Amazon i Microsoft mají podle výpočtů agentury Bloomberg větší tržní kapitalizaci než všechny jihokorejské akcie na burze dohromady.

Článek

Asijský ekonomický zázrak již nestíhá americké společnosti. Jižní Korea je jedním ze světových center dodavatelských řetězců pro elektronická zařízení, přesto tržní hodnoty společností Apple, Microsoft, ale i Amazon přesahují celkovou kapitalizaci všech firem na korejské burze cenných papírů.

Jihokorejské společnosti dosáhly minulý pátek podle dat agentury Bloomberg při celkové tržní kapitalizaci přibližně na 1,4 bilionu dolarů. V ten samý den byl Apple oceněn na 1,7 bilionu dolarů a společnosti Microsoft a Amazon každá na 1,5 bilionu dolarů.

Index Kospi

Hlavní korejský index Kospi se tento rok až na březnový propad příliš neměnil. Oproti tomu cena akcií firmy Apple stoupla o více než 30 procent, podobně rostl Microsoft, a Amazon dokonce povyskočil o více než 60 procent. Samsung Electronics, který je největší společností v Jižní Koreji, ztratil v tomto roce okolo dvou až tří procent. Zároveň zabírá přibližně jednu třetinu celého indexu Kospi 200.

„Jižní Korea má docela malý domácí trh a nemůžeme nastavovat globální standardy ani vládnout trhu, jako to dělají americké nebo čínské společnosti,“ řekl Bloombergu Seung Hoon Lee, šéf akciového oddělení ve společnosti DB Asset Management, jež sídlí v Soulu. „Takže bez ohledu na to, jak skvělý je obchodní model korejské softwarové společnosti – například každý ví, že Naver a Kakao jsou dobré společnosti – je těžké získat dobré nacenění kvůli limitovanému růstu způsobenému malým domácím trhem,“ dodal.

Ekonomika Jižní Koreje

Jižní Korea patří do tzv. G20, tedy do skupiny dvaceti největších ekonomik světa.

Podle Mezinárodního měnového fondu i Světové banky se loni umístila na 12. příčce.

Drží rekord za nejrychleji rostoucí průměrné HDP na hlavu na světě, a to mezi lety 1980 a 1990.

Ekonomika země je silně závislá na mezinárodním obchodu, vyskytuje se v desítce jak největších exportérů, tak i importérů světa.

Ani Samsung nestačil

Tržní hodnota největší jihokorejské společnosti se pohybuje okolo 270 miliard dolarů, a je tedy jen o něco málo větší než šestina hodnoty Applu. Při srovnání výnosů společností přitom Samsung ztrácí na americkou firmu pouze okolo jedné třetiny. Zde se odráží i relativní rozdíl ve směřování obou firem, kde Samsung se velmi specializuje na výrobu elektronických součástek a následný export do dalších zemí, zároveň je také jedním z největších výrobců mobilních zařízení na světě. Obě tato odvětví byla silně zasažena překážkami způsobenými koronavirem.

Poprvé Apple předehnal jihokorejské podniky 29. ledna letošního roku, o týden později se připojil Microsoft. Amazon se kvůli problémům spojeným s koronavirovou pandemií připojil do tohoto prestižního klubu až 30. června. Pro srovnání: technologický index MSCI funguje v USA i Jižní Koreji. V Americe index získal tento rok 21 procent, kdežto jihokorejská alternativa spadla o 0,2 procenta.

Korejský Messenger bodoval

Ale i na Korejském poloostrově se některým firmám dařilo. Již zmíněná společnost Kakao podniká především na poli sociálních sítí, nejúspěšnější službou je aplikace na posílání zpráv KakaoTalk. Kakao od počátku roku cenu svých akcií více než zdvojnásobilo. Videoherní výrobce NCSoft zase zvýšil svou hodnotu o 60 procent. Vše díky zvýšené poptávce po jejich produktech kvůli karanténním opatřením.

Reklama

Doporučované