Hlavní obsah

Asistentka z ANO brala 130 tisíc. Objížděla se mnou kraj, řekl hejtman

Foto: ČTK

Hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller si přizval do týmu své někdejší asistenty ze Sněmovny.

Reklama

aktualizováno •

Poradkyně ústeckého hejtmana Jana Schillera dostala od Krajské zdravotní smlouvu na koordinaci očkování v Ústeckém kraji. Zástupci nemocnic i starostové měst říkají, že očkování měl v kraji na starosti někdo jiný.

Článek

Ústecký hejtman Jan Schiller z hnutí ANO se snaží vyřešit kauzu své nejbližší spolupracovnice Vladislavy Marschallové.

Žena, která pro Schillera pracovala jako asistentka, když byl poslancem Sněmovny, se stala po krajských volbách jeho poradkyní na ústeckém hejtmanství. Minulý týden se však ukázalo, že kromě toho měla ještě další smlouvu s Krajskou zdravotní - firmou, která na Ústecku slučuje a řídí pět největších nemocnic.

Podle dokumentu, který projednalo minulý týden představenstvo této firmy, pobírala měsíčně 130 tisíc korun. Za několik měsíců si tak - jak uvedl dnes už bývalý předseda představenstva Jindřich Zetek - přišla na zhruba půl milionu. Na její angažmá upozornil jako první Hlídací pes.

Seznam Zprávy disponují smlouvami, ze kterých plyne, že částka 130 tisíc měsíčně plyne ze dvou smluv, které Krajská zdravotní s Vladislavou Marschallovou uzavřela. Podle smlouvy měla bývalá asistentka poslance pracovní úvazek, za který byla stanovena odměna 62 400 korun a k tomu ještě odměna ve výši 15 600. Maschallová také s Krajskou zdravotní uzavřela dohodu o pracovní činnosti za měsíční odměnu 52 tisíc korun.

Foto: Seznam Zprávy

Důvody, proč představenstvo Krajské zdravotní odvolalo generálního ředitele.

Krajská zdravotní uvedla, že za to Vladislava Marschallová vykonávala práci manažerky a koordinátorky očkovacích míst. „Aktivně se podílela na vybudování velkokapacitních očkovacích center na Ústecku,“ uvedla mluvčí Krajské zdravotní Jana Mrákotová.

Jenže toto vysvětlení popírají zástupci jednotlivých měst nebo nemocnic v Ústeckém kraji. Seznam Zprávám řekli, že s Marschallovou nikdy nejednali. A viděli ji prý pouze tehdy, když přijela jako doprovod hejtmana Schillera.

O velkokapacitních očkovacích centrech se navíc v regionu, kde vládne koalice ANO s ODS a Spojenci pro kraj, začalo jednat až v lednu. Tedy dva měsíce poté, co Marschallová smlouvu na 130 tisíc měsíčně s Krajskou zdravotní podepsala.

Navíc očkování má oficiálně v kraji na starosti krajský koordinátor Ústeckého kraje a někdejší ředitel Krajské zdravotní Aleš Chodacki. Spolu s ním tuto agendu řeší hlavní hygienička Krajské zdravotní Dana Vaculíková, krajský radní pro oblast zdravotnictví Radim Laibl a také hejtman Schiller.

Ostatně skupina v tomto složení každý týden představuje na tiskových konferencích aktuality k očkování v kraji. Žádné z těchto akcí se však Vladislava Marschallová podle zjištění Seznam Zpráv neúčastnila.

„Očkování fakticky koordinuje za Ústecký kraj Dana Vaculíková. S paní Marschallovou o této problematice za nemocnici nikdo nejednal a nikdo s ní ani v této věci nekomunikoval,“ řekl pak redakci ředitel Nemocnice Žatec Jindřich Zetek, který byl do minulého týdne také předsedou představenstva Krajské zdravotní.

„Byla zde přítomna pouze jednou jako součást delegace hejtmana, ale pouze jako jeho doprovod. Jezdila po očkovacích místech, ale očkování neřešila,“ doplnil Zetek.

Foto: Ústecký kraj

Ústecký kraj informuje o novinkách v očkování. Na snímku zleva hygienička Dana Vaculíková, krajský koordinátor očkování Aleš Chodacki, hejtman Jan Schiller a radní pro zdravotnictví Radim Laibl. Bývalá poslanecká asistentka Marschallová s platem 130 tisíc přítomna není.

Jednou z příležitostí, kdy se s bohatě placenou manažerkou Krajské zdravotní lékaři a zdravotníci v regionu viděli, byla například návštěva rumburské Lužické nemocnice, kam Vladislava Marschallová dorazila jako členka hejtmanovy delegace.

„Během návštěvy jsme probírali možná místa pro vybudování velkokapacitního očkovacího centra pro Šluknovský výběžek,“ řekl Seznam Zprávám ředitel nemocnice Petr Malý, podle kterého se Marschallová v očkování angažovala maximálně tak, že s hejtmanem vybírala, kde očkovací místo vznikne.

S poradkyní hejtmana a manažerkou Krajské zdravotní nepřišel do kontaktu ani primátor Mostu Jan Paparaga (ProMOST), kde velkokapacitní očkovací centrum vzniklo.

„S paní Marschallovou jsem v minulosti v otázce zřízení velkokapacitního očkovacího nejednal já ani nikdo z úředníků krizového řízení magistrátu města Mostu. Paní Marschallová mi jako koordinátorka očkovacích míst nikdy nebyla představena a nebyl jsem obeznámen s tím, že by byla jakoukoliv činností spojenou se zřizováním očkovacích míst pověřena,“ napsal Seznam Zprávám primátor Mostu.

Jan Paparaga také uvedl, že údajnou koordinátorku Marschallovou nikdy neviděl ani na pravidelných týdenních videokonferencích, které se k očkování v kraji pravidelně konaly.

„Paní Marschallová se rovněž nikdy neúčastnila těchto videokonferencí. Zmiňovaných jednání se naopak účastní pravidelně paní Vaculíková, pan radní Laibl a v posledních týdnech hejtman Schiller,“ doplnil mostecký primátor.

Jeho slova potvrzuje také starostka Žatce Zdeňka Hamousová (za hnutí ANO), v jejímž městě se očkovací centrum v minulých týdnech budovalo. „S paní Marschallovou jsme nejednali, nevím o tom, že by měla na starosti koordinaci očkování v Ústeckém kraji. V rámci očkování jednáme s paní Vaculíkovou,“ napsala Seznam Zprávám starostka.

Seznam Zprávy se proto opakovaně pokoušely získat vysvětlení od samotné Vladislavy Marschallové. Avšak připravené otázky - například co konkrétně v rámci očkování koordinovala či co tedy vlastně dělala pro Krajskou zdravotní - zůstaly nevyužity. Na SMS ani telefonáty dosud poradkyně ústeckého hejtmana nereagovala.

Už citovaná mluvčí Krajské zdravotní pak pochybnosti kolem angažmá paní Marschallové v očkovací akci komentovat nechtěla. „Můžeme nyní uvést, že se celou záležitostí i nadále zabývá představenstvo a také nový generální ředitel. Cílem je jednoznačné a nezpochybnitelné vysvětlení celé této kauzy,“ napsala Seznam Zprávám Mrákotová.

Hejtman Jan Schiller pak přichází s vysvětlením, které popírá to, co Krajská zdravotní Seznam Zprávám původně sdělila.

Říká totiž, že jeho někdejší asistentka na starosti vlastně koordinaci očkování neměla. „Ona neřídila očkování, neměla na starosti očkování. Ona řešila očkovací centra, zajišťovala logistiku a provozní věci,“ vysvětlil Seznam Zprávám hejtman Schiller, který hájí i více než stotisícovou měsíční odměnu své bývalé asistentky v Krajské zdravotní. Hejtman míní, že Vladislava Marschallová měla na odměnu nárok také proto, že s ním a s jeho delegací objela místa, kde očkovací centra vznikala.

„Nevím ale, co ona dělala celý den, já ji nekontroloval každou minutu, ale vím, že dělala provozní věci a byla součástí mého vakcinačního týmu,“ uvedl hejtman.

Vladislava Marschallová se stala i jeho poradkyní pro oblast zdravotnictví. „Před tím, než byla u mě asistentkou, dělala zhruba deset let v různých pojišťovnách, takže se zdravotnictvím má zkušenosti. Proto jsem ji vzal jako poradkyni na zdravotnictví,“ vysvětloval hejtman, který výši měsíční odměny poradkyně Marschallové prozradit nechtěl.

S Marschallovou Krajská zdravotní ukončila spolupráci k 28. únoru. A podle hejtmana Schillera přestane pracovat také jako jeho poradkyně. „Paní Marschallová ukončí DPČ sama,“ odpověděl hejtman.

Poradce hejtmanovi dělá kromě Marschallové také poslanec za ANO Jan Richter. Radí mu v oblasti školství nebo cestovního ruchu. Richter uvedl, že za to pobírá odměnu ve výši 5 tisíc korun čistého.

Ústecká ODS, která je součástí krajské koalice, už vyzvala hnutí ANO, aby neprodleně zamezilo zneužívání veřejných prostředků. V této souvislosti chce nechat také prošetřit smlouvy všech poradců ANO v Ústeckém kraji.

Text jsme doplnili o informace o pracovních smlouvách a dohodách mezi Vladislavou Marschallovou a Krajskou zdravotní.

Reklama

Doporučované