Hlavní obsah

Asociace: Každá čtvrtá restaurace je nyní odsouzena k bankrotu

Rozhovor s Lubošem Kastnerem, zástupcem pro gastronomii Asociace malých a středních podniků.Video: Anita Plasová

 

Reklama

Na první pohled jen utažení pásku o jednu dírku v podobě dalšího zkrácení otevírací doby a maximálně čtyř osob u jednoho stolu. Ve skutečnosti miliardové ztráty a tisíce lidí na úřadu práce, varuje AMSP.

Článek

Asociace malých a středních podniků přesně spočítala ztráty, které další opatření způsobí gastronomii. Majitelé restaurací, hospod, kaváren i barů do nich nyní vstupují značně oslabení. Před sebou navíc mají období, které je i za normálních okolností v průběhu roku méně výdělečné.

Ve státní kase o miliardy méně

„V akutním ohrožení bankrotu je čtvrtina gastronomie, 20 až 25 tisíc pracovníků z tohoto oboru je v přímém ohrožení ztráty práce. Na říjen v tržbách připadá nějakých 20 miliard, ale letos to bude maximálně 20 až 25 procent z této částky. Ztráty za celý rok a pro celý obor jsou desítky miliard,“ vypočítává Luboš Kastner, zástupce pro gastronomii v AMSP.

Lidé mimo obor mohou nová opatření vnímat pouze jako zkrácení otevírací doby o dvě hodiny, restauratéři, asociace ale i banky vědí, že to nejsou „ledajaké“ dvě hodiny. Po 20. hodině večer totiž výrazně rostou tržby a také spropitné pro obsluhu.

Nejsou to „jen dvě hodiny“

„Ten byznys je jednoduše popsatelný. Do osmi hodin večer je nějakých 30 až 40 procent tržeb, zbytek děláte do konce pracovní doby, tedy normálně do 24 hodin. Po 20. hodině si také zaměstnanci přijdou až na 80 procent spropitného, a to je velký příjem pro pracovníky v gastru,“ vysvětluje Kastner. Jeho slova potvrzují i data z České spořitelny.

Vláda dnes s pracovními skupinami po celý den řešila pomoc pro všechny akutně dotčené obory, podle Kastnera ale jednání není dostatečně rychlé a efektivní. Asociace malých a středních podniků ve spolupráci se Svazem pivovarů a sladoven už před časem přišla s návrhem řešení pro gastronomii.

„Hrajeme tenis o zeď“

„My nechceme jen křičet, a proto nabízíme řešení. Myslíme, že těch opatření už bylo dost. My jsme byli schopní zaručit, že naše restaurace budou bezpečné, přišli jsme s programem Bezpečná restaurace a chtěli jsme zapojit každou restauraci v Česku tak, aby se chovala zodpovědně a bezpečně. Aby restaurace zůstaly bezpečným místem tak, jak to podle nás doposud bylo. Hrajeme ale takový tenis o zeď, my hrajeme hrozně aktivně, ale tou zdí je vláda,“ dodává Kastner.

Velkým problémem je podle něj také to, že nejsou známá konkrétní data, ze kterých by bylo patrné, že restaurace jsou více nebezpečným prostředím než například práce, kde pohyb lidí nijak omezen není. Řada podnikatelů, nervózních z mnoha měsíců nejistoty, proto zvažuje žalobu na stát.

Reklama

Doporučované