Hlavní obsah

Assange prý může přijít o azyl během pár dnů či hodin

Azyl Juliana Assangeho na ekvádorské ambasádě v Londýně je v ohrožení.Video: Šimon Trantina, Reuters

 

Reklama

Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange bude vyhnán z azylu na ekvádorském velvyslanectví v Londýně během několika dnů, či dokonce jen hodin, oznámil WikiLeaks na Twitteru s odvoláním na nejmenovaný vysoce postavený ekvádorský zdroj. Ekvádor se měl již dohodnout se Spojeným královstvím.

Článek

Ekvádorský prezident Lenín Moreno nedávno obvinil Assangeho z porušování podmínek azylu na ekvádorském velvyslanectví v Londýně. Stalo se tak poté, co Assange minulý týden zveřejnil na portálu WikiLeaks fotografie Morena a jeho rodiny a připojil se údajně ke kampani vedenou bývalým prezidentem Rafaelem Correou, jež má destabilizovat Ekvádor. Ještě dříve prý uprchlík nechal na WikiLeaks zveřejnit dokumenty týkající se údajných nelegálních transakcí a úplatků převáděných přes firmu prezidentova bratra.

Americký deník The Washington Post ale přinesl zprávu o výpovědi jednoho z vysoce postavených ekvádorských úředníků, podle kterého země neučinila žádné rozhodnutí o zrušení Assangeova azylu v londýnské ambasádě.

Assange se uchýlil na velvyslanectví v roce 2012, aby se vyhnul vydání do Švédska, které ho chtělo vyslechnout v případu sexuálního útoku. I když Švédsko případ odložilo, obává se Assange zatčení a vydání do USA, kde mu hrozí postih za zveřejnění dokumentů o válce v Iráku a Afghánistánu. Na velvyslanectví se dostal díky sympatiím předchozího ekvádorského prezidenta Rafaela Correay, který byl hlavou státu do roku 2017.

Reklama

Související témata:

Doporučované