Hlavní obsah

AstraZeneca: Covidová vakcína vyvolává u dospělých reakci imunity

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Vakcína proti nemoci covid-19 vyvinutá Oxfordskou univerzitou vyvolává podobnou imunitní reakci u starších i mladších dospělých jedinců. Mezi staršími testovanými byl také nižší výskyt nepříznivých reakcí organismu.

Článek

Získání účinné vakcíny proti covidu-19 se obecně považuje za možný přelom v boji s pandemií této nemoci. Ta po celém světě přispěla k úmrtí už 1,15 milionu lidí, tvrdě postihla globální ekonomiku a obrátila naruby způsob života po celém světě.

„Je povzbudivé vidět, že schopnost navodit tvorbu protilátek byla podobná mezi staršími i mladšími dospělými a že krátkodobé vedlejší účinky jsou slabší mezi staršími lidmi, u nichž bývá průběh covidu-19 závažnější,“ řekl Reuters mluvčí firmy AstraZeneca.

„Výsledky dále vytvářejí soubor důkazů o bezpečnosti AZD1222 a její schopnosti vyvolat tvorbu protilátek,“ dodal s odkazem na technické označení vakcíny.

Zpráva, že vakcína u starších lidí vyvolává reakci, je důležitá, protože imunitní systém s věkem slábne a zároveň lidem vyššího věku nejvíce hrozí, že komplikacím doprovázejícím covid-19 podlehnou, připomíná Reuters.

Deník The Financial Times již dříve uvedl, že vakcína vyvinutá ve spolupráci vědců z Oxfordu a firmou AstraZeneca navozuje ochranné protilátky a takzvané T-lymfocyty u lidí ve vyšších věkových skupinách, kteří jsou v případě covidu-19 vystaveny největšímu riziku.

Očekává se, že vakcína společnosti AstraZeneca bude jednou z prvních vyvinutých velkými farmaceutickými společnostmi, která získá regulatorní souhlas - společně s očkovacími látkami od firem Pfizer a BioNTech.

Proočkování nebude hned

Jak však v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl profesor epidemiologie na londýnské UCL Hynek Pikhart, než vakcína zabere, chvíli to potrvá. „Třeba tady v Británii proočkovat 70 milionů lidí, to je několikaměsíční období a do toho jistě přijde i to, že se spousta lidí nebude chtít nechat očkovat. Bude záležet na tom, jaká ta proporce těch odmítačů bude,“ uvedl Pikhart.

Pokud bude podíl těch, kteří se nenechají očkovat dvacet procent, tak to populace zvládne. „Když těch lidí bude třeba polovina, tak už by to byl problém. Takže je to určitě ještě běh na dlouhou trať. Někdo říkal, že to určitě není sprint, že jsme spíš někde u maratonu. A určitě minimálně do příštího jara, do pozdního jara, i když se nám podaří nebo i když se podaří některé z těch vakcín proniknout do obecného užití, tak do jara budeme mít pořád problémy,“ dodal Pikhart.

Reklama

Doporučované