Hlavní obsah

AstraZeneca míří hlavně k praktikům. Dostávají ji ale i učitelé

Foto: Profimedia.cz

Vakcíny firmy AstraZeneca jsou primárně určené pro praktické lékaře.

Reklama

Očkovací dávky pro praktiky chodí pomalu a v poměrně malém množství. Na většinu praktických lékařů tak zatím dávky vakcín nevystačí.

Článek

O přerozdělování vakcín se starají v každém regionu krajští koordinátoři pro očkování. Seznam Zprávy oslovily většinu z nich a zeptaly se, jak budou konkrétně rozdělovat dodávku vakcíny AstraZeneca. Původně totiž tato vakcína měla být určená pouze pro praktické lékaře. Z důvodu obecného nedostatku vakcín ji ale distribuují i do očkovacích center nebo pedagogům.

Nejvíce dávek z pěti regionů, které redakci zatím odpověděly, má kraj Karlovarský. „Praktikům v Karlovarském kraji je nyní vydáváno 10 tisíc dávek AstraZenecy,“ sdělila Seznam Zprávám krajská koordinátorka Dagmar Uhlíková. Každému lékaři, který se zaregistroval a deklaroval, že má dostatek pacientů, vydají přesně 100 dávek. Méně dávek praktikovi není možné doručit, protože jedno balení obsahuje přesně 100 dávek.

Druhý nejvyšší počet obdržel Jihomoravský kraj, kde očkování praktičtí lékaři zahájili už 1. března. Vakcínu tam rozváželi hasiči. Zájem očkovat má zhruba 450 praktiků. „Pro Jihomoravský kraj je nyní určeno 5 700 dávek AstraZeneca. Všechna AstraZeneca v Jihomoravském kraji bude distribuována praktikům a rozdělená podle pravidla Ministerstva zdravotnictví, tedy pořadí podle počtu registrovaných pacientů. Nejmenší jednotka k předání je 100 dávek, takže vyjde na 57 ordinací,“ napsal Seznam Zprávám krajský koordinátor očkování Lukáš Homola.

Vakcíny vystačí na zhruba 30 praktiků v kraji

Ostatní krajští koordinátoři, kteří Seznam Zprávám odpověděli, uváděli většinou počty vakcín okolo 3 000 dávek, což vyjde zhruba pouze na 30 ordinací. Například ve Zlínském kraji rozdělují mezi praktiky 3 200 dávek. „Vakcínou AstraZeneca ve Zlínském kraji očkují pouze praktičtí lékaři, kterým tedy k očkování dáváme všechny tyto vakcíny,“ potvrdila Seznam Zprávám Adéla Čuříková, mluvčí kanceláře hejtmana. I ve Zlínském kraji praktičtí lékaři už očkují nějakou dobu. „Další dodávku vakcín očekáváme do konce týdne, avizovaných máme 2 900 dávek AstraZeneca. Praktičtí lékaři očkují postupně, podle dodávek vakcín,“ pokračuje Čuříková.

V Jihočeském kraji pak dávky vakcíny AstraZeneca rozdělují i mezi pedagogické a nepedagogické pracovníky ve školství a pracovníky sociálních služeb. „Pro praktické lékaře je připraveno 1 600 dávek, 1000 dávek je určeno pro pedagogické a nepedagogické pracovníky a 500 pro pracovníky sociálních služeb,“ napsal Seznam Zprávám koordinátor Petr Studenovský. Celkem v kraji získali 3100 dávek AstraZeneca. „Jde zhruba o 300 praktických lékařů v Jihočeském kraji. Drtivá většina se chce zapojit do očkování. Na všechny se ale hned nedostane,“ dodal Studenovský. Cílem je podle něj především naočkovat seniory nad 80 let, kteří si sami nemohli dojít do očkovacího centra.

„V příštím týdnu je avizována dodávka 1300 dávek AstraZeneca. Rozdělování bude teprve probíhat. Kdy budou moci praktici očkovat v plném nasazení, je otázkou množství dodané očkovací látky do České republiky, potažmo do Jihočeského kraje,“ doplnil Studenovský.

Várky chodí každý týden

Podle Jaroslava Malého, koordinátora očkování v Královéhradeckém kraji, dorazilo pouze 28 balení vakcíny AstraZeneca, tedy 2 800 dávek. Dodávka byla podle něj krácena. „AstraZeneca je určená hlavně praktickým lékařům a v menší části učitelům, tak jak jsou pokyny národního koordinátora,“ vysvětluje Malý. „Várky chodí každý týden. Příští týden to bude 11 balení, což je pro 11 lékařů z celkového počtu zhruba 200 praktiků. Plné nasazení bude nejspíš od dubna,“ podotknul Malý.

Předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka již avizoval, že březen, co se týče očkování praktickými lékaři, bude spíše měsícem improvizace. „Nebudou ji (vakcínu) mít všichni najednou a je možné, že se někteří praktici k vakcíně dostanou až na konci března,“ řekl. Chtěl by ale, aby se každému praktikovi uvolnilo 100 dávek, aby mohl naočkovat své nejrizikovější pacienty, kteří se nedostali do očkovacího centra.

Reklama

Doporučované