Hlavní obsah

AstraZeneca pro učitele? Ne, dostanou vakcínu podle očkovacího centra

Foto: Jan Mihaliček

Ilustrační snímek.

Reklama

Učitelé i nepedagogičtí pracovníci ve školství se mohou od 27. února registrovat k očkování. Jaký typ vakcíny dostanou, se odvíjí od očkovacího centra, kam se zaregistrují. AstraZenecu dostanou přednostně jen výjimečně.

Článek

Vláda počítala pro očkování učitelů s vakcínou od firmy AstraZeneca. A to původně z toho důvodu, že ji řada seniorů odmítá kvůli nejasnostem ohledně její účinnosti. To zdůrazňuje ministr školství Robert Plaga (za ANO). „Kraje ji šetří pro učitele,“ řekl pak také na konci února ministr zdravotnictví Jan Blatný pro iDnes.cz.

Jenže podle informací Seznam Zpráv od učitelů, ředitelů, očkovacích center nebo nemocnic, dostávají pedagogové i nepedagogičtí pracovníci ve školství zkrátka to, co je zrovna na skladě. Jako všichni ostatní očkovaní.

„Na základě kódu od ředitele jsme se mohli přihlásit do kteréhokoliv očkovacího centra. Záleží pak na tom, co tam zrovna očkují. Já dostala Pfizer,“ říká učitelka Markéta z pražské střední školy. Zaregistrovala se do Ústřední vojenské nemocnice, která očkuje pouze vakcínou od společnosti Pfizer/BioNTech. Takže i všichni učitelé, kteří se tam zaregistrují, dostanou tento typ očkovací látky. A je to běžný postup.

V očkovacím centru ve středočeském Slaném se typ vakcíny odvíjí ode dne, na který jsou pacienti objednaní. Ne podle toho, jestli jde o pedagogy nebo seniory. „U nás se vždycky jeden den očkuje stejnou vakcínou. Jednak to je snazší pro organizaci, zadruhé aby termín přeočkování, který se u každé z těch vakcín liší, vyšel pro všechny opět na stejný den,“ popisuje ředitel slánské nemocnice Štěpán Votoček.

Výjimkou bylo očkování v liberecké krajské nemocnici. Tam začali očkovat pedagogy pilotně už 24. února a všichni dostali AstraZenecu. Ve Zlínském kraji pak podle očkovacího koordinátora Jiřího Lučana učitelé přímo vyhledávají místa, kde dostanou vakcínu Pfizer/BioNTech.

Jelikož se ale očkování pedagogů a nepedagogů žádným systémem neřídí, je takový postup z pohledu učitelů logický. Na přeočkování druhou dávkou AstraZenecy se totiž čeká tři měsíce, zatímco u vakcíny od Pfizer/BioNTech jen 21 dní a Moderny 28 dní.

Na pedagogy tak může přijít řada až v době, kdy už budou dávno zpátky ve škole. Nebo klidně až o prázdninách. To je i případ učitelky devátého ročníku Jany. Ta dostala vakcínu AstraZeneca, ale druhou dávku má naplánovanou na konec května. V tu dobu by se podle Ministerstva zdravotnictví měli žáci z její třídy už měsíc vzdělávat prezenčně.

„Stále ještě počítám s tím, že v tu dobu už budu se svými deváťáky ve škole. Pro mě jako pro jejich třídní by to bylo skvělé, ovšem z hlediska imunity je to samozřejmě horší. Takže vlastně nevím, v co mám doufat, a jsem rozpolcená. I přesto jsem vděčná za alespoň částečnou imunitu, kterou mi poskytla první dávka, a za možnost být vůbec vakcinována v přednostní skupině,“ uvažuje pedagožka.

Priorita podle věku? Ne

Stejně jako neexistuje prioritní očkování učitelů AstraZenecou, nefunguje ani řazení podle věku. Záleží jen na tom, kdo se dřív přihlásí a kam.

„Mám kolegy, kterým je přes sedmdesát a na termín stále čekají. Někteří třicátníci už ale očkovaní jsou,“ dodává pedagožka Markéta.

Nelze za to ale klást vinu učitelům. O prioritizaci této profese rozhodla vláda. Kódy k registraci pak pedagogům a nepedagogům zasílali ředitelé. Ministerstvo školství na ně apelovalo, aby „zvážili zejména prioritizaci zaměstnanců ve věku 55 let a starší“ a těch, co na konci února ještě učili prezenčně – například speciální školy nebo první a druhé třídy ZŠ – nebo by se měli do tříd zase brzy vrátit, tedy závěrečné ročníky ZŠ a SŠ.

Velká část ředitelů ale zkrátka poslala kód k registraci celému pedagogickému sboru. Podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky k 15. březnu je tak 64 procent registrovaných pedagogů a nepedagogů mladších než 55 let.

„Takhle to asi myšleno nebylo, ale je to realita. Nejde o to, že bych nechtěl učitelům dopřát, aby byli očkovaní, jenom říkám, že jsme v době, kdy vakcín opravdu není přehršel a nedostává se na rizikovější skupiny,“ vysvětluje koordinátor očkování ve Středočeském kraji Martin Polák.

Očkování je mezi učiteli velkým tématem a diskutují spolu o něm i na sociálních sítích. A řada z nich se rozhodla, že se přednostní vakcinace vzdá, protože chtějí dát přednost dosud neočkovaným seniorům.

Reklama

Doporučované