Hlavní obsah

AstraZeneca? Tu nechceme, volají senioři. Očkování touto vakcínou vázne

První dodávka dorazila do skladu v Říčanech v sobotu, druhá ve čtvrtek.

Reklama

AstraZeneca budí v posledních dnech zvýšenou pozornost. Zatímco některé státy od ní ustupují, v Česku se s ní počítá. Očkování se ale rozjíždí pomalu a někteří senioři tuto vakcínu pro nejasnou účinnost odmítají.

Článek

Ve čtvrtek byli první lidé v Česku očkovaní vakcínou proti covidu-19 od firmy AstraZeneca. Průkopníkem je Nemocnice Kolín. Redakci to sdělil ředitel nemocnice Petr Chudomel.

Jiná očkovací místa ale podle středočeského krajského koordinátora očkování Martina Poláka čekají na stanovisko Ministerstva zdravotnictví, zda je tato očkovací látka vhodná pro lidi starší 55 let.

Prvních 19 200 dávek od švédsko-britské společnosti přitom dorazilo do Česka už v sobotu. V pondělí je distributor rozvezl do třech českých nemocnic v Kolíně, Jihlavě a Hradci Králové.

Statistika Ministerstva zdravotnictví potvrzuje, že do čtvrtka tuto vakcínu nikdo nedostal. Naprostou většinu zatím podaných vakcín tvoří látka od firmy Pfizer/BioNTech (Comirnaty), několik procent potom očkovací látka od firmy Moderna.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví

Ve středu večer ministerstvo registrovalo 386 406 podaných vakcín Pfizer a 13 490 vakcín Moderna.

Nemocnice v Kolíně, Jihlavě a Hradci Králové na dotaz redakce uvedly, že použití nové vakcíny plánují na konec tohoto týdne nebo začátek týdne příštího. Všechny tři tyto nemocnice zároveň fungují jako distribuční místo pro další očkovací místa ve Středočeském a Královéhradeckém kraji a kraji Vysočina.

„V pondělí k nám vakcíny dorazily, v úterý jsme s krajským koordinátorem projednali, kolik dávek půjde na která očkovací místa, ve středu jsme vytvořili náš vlastní postup očkování a dnes začínáme očkovat,“ řekl redakci Seznam Zprávy ředitel Nemocnice Kolín Petr Chudomel.

Místo tří týdnů tři měsíce

Očkování je podle nemocnice o to složitější, že používají už třetí různou vakcínu. Každá přitom chodí v různém množství a v různém čase, dodávky navíc nabírají zpoždění nebo je nemocnice dostávají v menším množství, než s jakým počítaly. Každá z těchto tří vakcín se podává ve dvou dávkách a nejsou zaměnitelné.

Jak navíc redakci potvrdil středočeský očkovací koordinátor Martin Polák, vakcíny AstraZeneca mají interval mezi oběma dávkami celkem 12 týdnů. Na rozdíl od Moderny a Pfizeru, kde je doporučený interval 3 týdny. A aby toho nebylo málo, zdravotníci jsou na rozdíl od seniorů očkováni těmito dvěma vakcínami kvůli výpadku dodávek až po 4 týdnech.

Kolínská nemocnice nyní proočkuje pouze 1000 vakcín AstraZeneca z pondělní zásilky 10 000 dávek. Dalších 9000 jich v úterý putovalo do ostatních očkovacích míst ve Středočeském kraji, popsal Chudomel. Přímo v nemocnici se potom bude dál očkovat pouze vakcínami Pfizer a Moderna, které je nutné při skladování hluboce zamrazit.

Vakcíny AstraZeneca využije mobilní očkovací tým. Na jejich převoz a skladování totiž stačí mnohem jednodušší podmínky, konkrétně teplota od 2 do 8 stupňů Celsia.

Fakultní nemocnice v Hradci Králové plánuje spustit očkování vakcínou AstraZeneca ještě koncem týdne, z přibližně 4000 dávek dostala polovinu další očkovací místa v Královéhradeckém kraji, popsal redakci lékařský náměstek ředitele Zdeněk Tušl.

Nemocnice Jihlava obdržela přibližně 4400 dávek. Mobilní tým začne očkovat vakcínou AstraZeneca v pondělí, a to například v jihlavské psychiatrické léčebně, uvedla mluvčí Nemocnice Jihlava Monika Zachrlová.

Tento čtvrtek dorazilo do České republiky dalších 21 600 dávek AstraZeneca, distributorská firma Avenier je má po kontrole ze strany výrobce rozvézt do očkovacích center do pátečních 13:00, řekl redakci výkonný ředitel Martin Nesrsta.

Volají objednaní senioři, že očkování ruší

Středočeský krajský koordinátor očkování Martin Polák navíc redakci popsal další problém spojený s vakcínou AstraZeneca. Není jisté, zda je očkování vhodné pro osoby starší 55 let, a jednotlivá očkovací místa proto požadují po Ministerstvu zdravotnictví jasné stanovisku. Dokud ho nemají, s aplikací tohoto typu vakcíny přinejmenším příliš nepospíchají.

„Od úterního odpoledne o tom jednáme s ministerstvem i Českou vakcinologickou společností. Někteří totiž té vakcíně nevěří. Když senioři dostanou termín, volají nám jejich příbuzní, zda se jedná o očkovací látku AstraZeneca, a když se dozvědí že ano, termín zruší,“ popsal Polák.

Česká vakcinologická společnost (ČVS) v pondělí doporučila používat raději pro očkování lidí starších 55 let jiné vakcíny, dokud se neprokáže účinnost látky AstraZeneca.

„Aktuálně dostupné údaje z provedených klinických studií neumožňují statisticky signifikantně stanovit účinnost vakcíny u osob starších 55 let,“ píše se ve stanovisku podepsaném předsedou ČVS Romanem Chlíbkem.

„Ze znalosti účinnosti jiných vakcín, například proti chřipce, lze předpokládat, že účinnost vakcíny AstraZeneca bude klesat s věkem, nicméně nelze v tuto chvíli předpokládat, že by vakcína byla u seniorů neúčinná,“ pokračuje stanovisko.

A závěr zní:

„V případě dostatečného množství mRNA vakcín (Comirnaty, Covid-19 Vaccine Moderna (Pfizer a Moderna, pozn. red.)) je vhodnější jejich použití u osob starších 55 let věku. Rekombinantní vakcínu AstraZeneca lze v maximální míře využívat pro očkování v profesních indikacích a u osob s vybranými komorbiditami do 55 let věku. V případě nedostatku mRNA vakcín lze vakcínu AstraZeneca bezpečně aplikovat také osobám starším 55 let věku.“

Jinými slovy: AstraZeneca je nyní vhodná pro mladší zdravotníky, účinnost pro seniory musí prokázat další výzkum. Pokud není nic jiného k mání, tak je AstraZeneca pro seniory přinejmenším bezpečná.

Stanovisko Ministerstva zdravotnictví k očkování seniorů vakcínou AstraZeneca redakce shání.

Německo, Francie, Rakousko nebo Švédsko v minulých dnech doporučilo použití vakcíny AstraZeneca jen u lidí mladších 65 let. Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) koncem ledna doporučila schválení vakcíny AstraZeneca, aniž by určila věkovou hranici pro její použití.

Jihoafrická republika dokonce úplně zastavila očkování vakcínou AstraZeneca poté, co se ukázalo, že tato očkovací látka nezabrání lehkému a středně těžkému průběhu nemoci covid-19 při nákazou tamní mutací koronaviru. Například český imunolog Zdeněk Hel přitom varuje, že je pouze otázkou času, než se tato mutace prokáže i v České republice.

Otázky vzbuzuje i celková účinnost vakcíny. Zatímco firmy Pfizer/BoNTech a Moderna uvádějí účinnost kolem 95 procent, podle agentury AFP se účinnost vakcíny AstraZeneca pohybuje pouze kolem 70 procent.

Reklama

Související témata:

Doporučované