Hlavní obsah

Astronautem na zkoušku. Pražské hvězdárny a planetárium projdou po 40 letech modernizací

Pražské hvězdárny a planetárium projdou po 40 letech modernizací.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Štefánikova hvězdárna, Hvězdárna Ďáblice a Planetárium Praha se nově stávají součástí jedné platformy jménem Planetum. Společně projdou modernizací, a v Praze tak vznikne široké portfolio služeb spojených s vesmírem, astronomií a kosmonautikou.

Článek

Štefánikova hvězdárna, Hvězdárna Ďáblice a Planetárium Praha se nově stávají součástí jediné platformy Planetum. Cílem sjednocení je především modernizace a změna jejich vnímání veřejností. V Praze tak vznikne prostředí s nejširším portfoliem služeb spojených s vesmírem, astronomií a kosmonautikou.

„Jsme velice rádi, že můžeme představit nový koncept Planetum, který přiblíží vesmír široké veřejnosti. Modernizací i novou podobou chceme hvězdárny a planetárium prezentovat jako moderní instituce spojující kulturu, zábavu a vzdělání,“ říká Jakub Rozehnal, ředitel Hvězdárny a planetária hlavního města Prahy.

Lidé by se měli dočkat nových filmů v programové nabídce. V minulosti nabízelo planetárium převážně statické komponované programy, od této chvíle se jedná o plně animované a hrané filmy, promítané na největší projekční plochu v ČR. Nový titul Horizon, který bude mít premiéru v lednu, bude v České republice promítán jako v první zemi na světě, nepočítaje zemi původu, Japonsko.

Štefánikova hvězdárna prochází v současné době největší rekonstrukcí za posledních 40 let. V jejím přízemí vznikají nové prostory pro návštěvníky, rozšiřuje se vstupní hala, vzniká prostor pro občerstvení i nová studovna. V budoucnu by na jejím pozemku mělo vzniknout také letní kino.

Planetárium Praha, které patří mezi největší planetária na světě, bude v následujících letech procházet komplexní rekonstrukcí. Změna dispozic, rozšíření výstavních prostor, výměna 50 let staré projekční plochy, nový projekční systém – takové jsou plány vedení, se kterými se obrátí na nově vznikající Radu hlavního města Prahy. Po celkové rekonstrukci, jejíž délka je odhadována na pět let, by pražské planetárium mělo být nejmodernějším planetáriem Evropy.

Reklama

Doporučované